ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Андрей"

02 декември 2016 14:31, Софийска митрополия
Храмов празник и офикия в столичния храм "Св. Андрей"

Единственият храм в гр. София, посветен на първия избран от Господ Иисус Христос за апостолско служение - св. Андрей, отбеляза тържествено своя храмов празник на 30 ноември.

Празничното богослужение в едноименния храм на ул. "Опълченска" бе оглавено от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, а Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в богослужбата.

Заедно с викария съслужиха архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир, ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия и множество софийски свещенослужители.

Песнопенията бяха изпълнявани от сборна група певци, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия, който отбелязва и свой личен празник.

Почитта към св. Андрей в този ден винаги събира многобройни богомолци, които и тази година преизпълниха храма. Десетки софиянци непрестанно се стичаха към тържествуващия храм, участваха молитвено в празничното богослужение и така с молитва и приношения почетоха първозвания апостол.

В началото на литургията патриарх Неофит отличи с офикия „протойерей“ свещеник Стилиян Табаков, който в началото на месец ноември прие отговорната задача да бъде председател на храма.

Новият протойерей на Българската църква е роден през 1976 г.в гр. Стрелча. Начално образование придобива в родния си град, след което продължава обучението си в Средно музикално училище, с. Широка лъка. Висше образование придобива в Академията за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив. Завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2000 г. и се дипломира като „магистър“ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климен Охридски.

На 15 юли 2004 г. е ръкоположен за дякон от Знеполски еп. Николай / тогава викарий на Софийския митрополит/ и две седмици по – късно е ръкоположен за свещеник. След края на обучителния си стаж е назначен за енорийски свещеник в столичния храм „Св. Кирил и Методий“/ до Женски пазар /.

В края на богослужбата викарият на Софийския митрополит произнесе слово, в което припомни евангелския разказ за призоваването на чествания св. апостол. Той пожела на всички здраве, благоденствие и радост, а Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит даде своя сърдечен архипастирски благослов.

Еп. Григорий поздрави /бившия вече/ предстоятел на храма – ставр. ик. Иван Касабов, който ревностно вече повече от четири десетилетия се грижи за енорията, известна със своето многочислено и духовно просветено паство и обяви новоназначеният предстоятел на храма- протойерей Стилиян Табаков. Като благодари на отец Иван за многобройните му трудове през десетилетията на неговото свещеническо служение в храма, той настави и отправи благопожелания за успешна работа към отец Стилиян.

За всички, дошли да влязат в радостта на тържествуващата енория, църковното настоятелство раздаде осветен хляб и традиционната за празника варена царевица.

Подробен фоторепортаж може да видите на адрес: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1214-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B8-%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%B2-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »