ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска литургия за празника на св. Варвара

02 декември 2016 16:53, Софийска митрополия
Храм "Преображение Господне"

На 4 декември Православната ни Църква чества паметта на св. великомъченица Варвара и на преп. Йоан Дамаскин.

В пристройка към столичния храм “Св. Преображение Господне” от десетилетия е устроен параклис в чест на светицата и в храма се покои частица от светите й мощи, която повече от половин век е извор на духовна благодат в тази енория. Затова този ден се отбелязва от енорията като втори храмов празник.

В неделният ден на 4 декември, в едноименния столичен храм ще бъде отслужена патриаршеска Литургия от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В съслужение с него ще бъде митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, софийският митрополитски викарий - Браницки еп. Григорий и столични духовници.

Посрещане на Негово Светейшество- 9.10 часа

Начало на св. Литургия - 9,30 часа.

С п р а в к а:

Частицата мощи на св. Варвара е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в гр. Киев, известен със своето благочестие и святост.

През тези повече от 50 г. пребиваване на мощите в столичния храм „Преображение Господне” те са съхранявани в олтара на параклиса „Св. Варвара” и въпреки вниманието за опазването им, на два пъти са крадени. Но светицата ревниво пази своето благословение за вярващите, които я почитат в този храм, и ставало така, че хората, които неразумно посягали на светинята, после сами я връщали.

През 2005 г. ик. Василий Сарян, предстоятел на храма, заедно със своите събратя и църковното настоятелство организират поставянето на специален проскинитарий в северната средна част на храма, където частицата св. мощи е изложена за поклонение в новоизработена мощехранителница.

 

 

 

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »