ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избрани са двамата претенденти за нов Старозагорски митрополит

04 декември 2016 12:02, Старозагорска митрополия
Избрани са двамата претенденти за нов Старозагорски митрополит

Траянополски епископ Киприян и Месемврийски епископ Яков са избраните от епархийските избиратели на Старозагорска епархия претенденти за нов Старозагорски митрополит.

На състоялия се днес 4 декември епархийски избирателен събор в Стара Загора избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Траянополски Киприян - 24 гласа и Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков 20 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели.

Гласуваха 36 избиратели - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от шестте духовни околии в епархията: Старозагорска духовна околия, Казанлъшка духовна околия, Новозагорска духовна околия, Свиленградска духовна околия, Харманлийска духовна околия, Чирпанска духовна околия.

Всеки избирател взимаше от наместника митрополит Антоний бюлетина, подписана и подпечатана с печата на Старозагорския епархийски съвет, както и празен плик, и се оттегляше в обособената тъмна стаичка. където в уединение заграждаше имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Стара Загора. След като сгъваше бюлетината и я поставяше в плик я пускаше в прозрачна запечатана урна и се подписваше в избирателния списък на гласувалите. Избирателите гласуваха по реда на списъка за регистрирация.

След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 36 бюлетини са валидни.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал Траянополският еп. Киприян, който е получил 24 гласа. Месемврийски Яков получи 17 гласа, Велички Сионий - 11 гласа, Браницки Григорий - 10, Агатополски Йеротей - 3, Драговитийски Даниил - 3, Главиницки Йоан и Белоградчишки Поликарп по 2 гласа.

При втория тур избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Месемврийският епископ Яков – 20.

Велички Сионий получи 7 гласа, Браницки Григорий - 8, Главиницки Йоан - 1 глас.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний обяви официално резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола. Всички избиратели положиха своите подписи, които бяха потвърдени от подписа на наместника и печата на Епархийския съвет.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Старозагорска епархия ще продължи да се управлява от наместника на овакантения престол - митрополит Антоний, докато новоизбраният митрополит встъпи в длъжност.

На 10 декември е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Старозагорска епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Старозагорски митрополит. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светият Синод счете избора за изряден, на 11 декември ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Старозагорски митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Избрани са двамата претенденти за нов Старозагорски митрополитИзбрани са двамата претенденти за нов Старозагорски митрополитИзбрани са двамата претенденти за нов Старозагорски митрополитИзбрани са двамата претенденти за нов Старозагорски митрополит
« предишна новинаследваща новина »