ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честваме св. Варвара

03 декември 2016 18:23, Отдел "Връзки с обществеността"
св. Варвара

На 4 декември отбелязваме паметта на св. великомъченица Варвара. Тя е живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога умира в мъки от ръката на собствения си баща.

В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причастят.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ - езичник от Илиопол (Мала Азия). Според проучване на богослова Венцислав Каравълчев обаче, св. Варвара е родена в с. Елешница - Разложко (Югозападна България), което в древността също се е наричало Илиопол.

Варвара се отличавала с особено впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, тя изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога.

Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Житието разказва, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния.

През 6 век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол.

Честит празник!

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »