ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предаването „Таворска светлина” на 9 май

05 май 2010 12:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Таворска светлина

В предаването „Таворска светлина”, което ще се излъчи на 9 май, гост ще бъде Живко Великов /богослов и учител по СИП Религия в у-ще "Св. Кирил и Методий", с. Игнатиево, Варненско.

 

Темата: „Св. Георги Победоносец, Българската армия и Денят на победата над фашистка Германия”

 

Житие на св. великомъченик, победоносец и чудотворец Георги

 

Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305). Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време срещу тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите - раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос.

 

Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: "По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията."

 

Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.

 

Другите въпроси в предаването:

 

Още за живота, страданията и чудесата на свети великомъченик, победоносец и чудотворец Георги;

Накратко за българската света обител на Атон:

Манастирът "Св. вмчк Георги Зограф" в Света Гора води началото си вероятно от IX-X век. Най-ранният документ за съществуването му е датиран от 980 година. Според легендата той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година. През тази епоха отшелничеството по българските земи вече има практика и традиции и е дало на света такъв свят човек като св. Йоан Рилски.

 

Светините в манастира

Фануилската чудотворна икона "Св. Георги" в Светогорския монастир Зограф XIII-XIV век. Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на свети Георги, когото те нарекли "Изограф" - т. е. "Самоизобразил се!" Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на свети Георги изчезнал ненадейно. Монасите чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света Гора. А Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител), и до днес се съхранява в главната съборна църква.

 

Манастирът "Зограф" притежава още две чудотворни икони. Едната е т. нар. "Аравийска" или "Сарацинска" икона, също на св. Георги, дошла по море до манастира "Ватопед" и оттам пренесена на гърба на необучено муле. Според преданието то спряло близо до българския манастир, на мястото, където днес се издига параклисът "Св. Георги". Датира от XIII-XIV в. В празнични дни ризницата от нея се снема и тя участва в литийни шествия извън манастира. Това е изключителна икона, в която наситените, удивително звучни топли тонове по неповторим начин се съчетават с духовното излъчване на образа. В манастира се пази и друга икона на св. Георги, подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI век.

 

Защо св. Георги се приема за молитвен застъпник на армиите на православните държави;

 

Българската армия преди и след Освобождението от османско иго;

 

Защо Църква и Армия трябва да бъдат в единство;

 

Военна история на българската държава;

 

На 9 май отбелязваме важна годишнина от Победата над фашистка Германия. С какво нашата славна Българска армия е допринесла за разгрома й?

Свещеник Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »