ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиите от Сръбската православна църква

05 май 2010 14:05, Българска Патриаршия
Преп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиите

На 2 май 2010 г., неделя, в храм „Св. Сава” Врачар в Белград по време на света архиерейска Литургия е извършена официалната прослава на новоканонизираните Божии угодници преп. Юстин Челийски (1894 - 1979) и преп. Симеон Дайбабски (1854 - 1941). Съборната св. Литургия, в която са взели участие архиереи на Сръбската православна църква, е оглавил Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней.

Двамата новоканонизирани светци са съвременници и дори са се срещали и познавали. „Те двамата са наша радост в Господа, радост на нашата Църква и на Вселенската църква”, казал в своето слово при канонизацията високопреосвещеният Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий и припомнил една знаменателна среща между двамата Божии угодници през 1937 година. Отец Юстин като университетски преподавател посещава старец Симеон в неговите катакомби в манастира, който открил и съградил по Божие внушение. В записките си отец Юстин Попович отбелязва изумлението си, че среща по тези земи такова светило и вместилище на Светия Дух, и впечатлението, което му е направил ликът на изпълнения с благодат старец, излъчващ смирение, любов и благост.

„Техните имена са записани в книгата на живота и са причислени към лика на светиите, благославящи този свят храм, всички нас, потомците на свети Сава, всички хора и народи по земята. По техните молитви, Господи Иисусе Христе и Светий Душе и нас оживотвори, освети и утвърди през всички дни на живота ни и во веки веков” – казал в заключение митрополит Амфилохий.

Светият архиерейски събор на СПЦ е провъзгласил за светии архимандрит Юстин (Попович) от манастира "Челие" при Валево и архимандрит Симеон (Попович), настоятел на манастира "Дайбабе" при Подгорица на своето редовно заседание на 29 април 2010 г. Богослужебната прослава на преподобни Юстин е определена за 1 юни по нашия календар и на 14 юни по стария, а възпоменанието на преподобни Симеон ще бъде на 19 март (1 април ст. ст.).

Свети Симеон е роден през 1854 г. в Цетина с името Сава. След като завършва основното си образование в Цетина, учи в Киевската духовна семинария и Киевската духовна академия, вдъхновявайки се от живота и подвизите на преподобните отци основатели на Киевската лавра. Приема монашеско пострижение и йеродяконско ръкоположение в Киев, а йеромонашески чин получава в Цетина през 1888 година. Постъпва в манастира „Св. Николай” при Вранина, а година по-късно - в Острожкия манастир, където е и преподавател в монашеската школа.

След чудесно видение по Божие внушение йеромонах Симеон започва изграждането на църква при днешния манастир "Дайбабе" в края на 19 век. Остатъкът от живота си йеромонах Симеон прекарва в скромно монашеско служение в новооснования от него Дайбабски манастир. Там именно го посещава великият сръбски богослов архимандрит Юстин Попович. Там се срещат двамата светители Божии и съсъди на Божията благодат и се припознали един друг. А днес, повече от 70 години по-късно, заедно са канонизирани и причислени към лика на светиите.

Свети Симеон Дайбабски се упокоява в Господа на 19 март/1 април 1941 година.

Неговите свети мощи са разкрити през 1996 г., на 55-годишнината от кончината му, в манастира "Дайбабе" по настояване на Негово Високопреосвещенство Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий и при стечението на много свещенослужители и богомолен народ. Оттогава всяка година на този ден в манастира се организира голям събор.

Великият подвижник и книжовник архим. Юстин е роден на 25 март/7 април, Благовещение, 1894 г. в село Брание (Враня), Южна Сърбия, в род на потомствени свещеници. Той получава солидно богословско образование, като първоначално учи в Духовната академия "Св. Сава" в Белград (в която тогава преподавал бъдещият светител Николай Велимирович), в Петербургската духовна академия, а после и в Богословския факултет на Оксфордския университет и в Атина, където през 1926 г. защитава докторска дисертация.

Познал суетата и преходността на земния живот, той рано се замонашва и се отдава изцяло на духовното подвизаване и богословието. След завършване на образованието си отец Юстин се посвещава на преподавателска дейност в семинариите в Сремски Карловци, Призрен и Битоля, където преподава Нов Завет, Патрология и Догматика. Поради копнеж по аскетическия живот и дълбоко смирение не приема епископско достойнство, което Св. Синод му предлага, изпращайки го на мисионерска дейност в Прикарпатието (1930-1932). Повече нито е предлаган,нито е избиран за епископ.

Преподавателската си дейност продължава по-късно в Богословския факултет на Белградския университет, където преподава от 1934 година. През 1945 г. е арестуван и затворен от тоталитарния режим като "враг на народа". Принуден да напусне университета, отец Юстин е изпратен в женския манастир "Челие" във Валево, където продължава усилено своята богословска работа. От май 1948 г. до последните си земни дни отец Юстин се подвизава в манастира Челие, където като молитвеник и постник продължава неуморно духовната си и книжовна дейност. Преставя се в Господа на 25 март/7 април, Благовещение, 1979 г. Велик изповедник на чистото Православие!

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимки: Официален сайт на СПЦ

 

 

Снимки

Преп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеПреп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеПреп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеПреп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеПреп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеПреп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеПреп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеПреп. Юстин Челийски и преп. Симеон Дайбабски са причислени към лика на светиитеБъдещият преп. Симеон ДайбабскиБъдещият преп. Симеон ДайбабскиБъдещият преп. Симеон Дайбабскио. Симеон Дайбабски Бъдещият св. Юстин ЧелийскиПреп. Юстин Поповичо. Юстин Поповичо. Юстин Попович
« предишна новинаследваща новина »