ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня с петохлебие в стариния храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив

06 декември 2016 20:43, Пловдивска митрополия
Празнична вечерня с петохлебие в стариния храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив

В навечерието на Никулден – 6-ти декември, когато честваме дивния Божи угодник св. Николай Мирликийски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празнична вечерня с петохлебие в старинния храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, архим. Януарий от Старозагорска епархия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров и митрополитският дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни изключително красиво и въздействащо митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. На вечернята присъства областният управител г-н Здравко Димитров.

Старинният каменен храм от началото на ХІХ в. „Св. Николай Чудотворец” бе препълнен от благочестви християни, които тържествено и благоговейно се включиха в песнопенията. Към всички тях се обърна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай:

„Споменът за праведника пребъдва благословен вовеки. Много векове са изминали от онова благодатно време, в което на небосклона на християнската святост изгрява ярката звезда на св. Николай, Мирликийският Чудотворец. Великият псалмопевец св.пророк и цар Давид казва: „ Дните на човека са като трева, като полски цвят – тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава.” (Пс. 102:15-16). Не така е с ония люде, които Бог е промислил и призовал достойно да му послужат - Нему, на светата Църква и на Божия народ. Такъв е наистина от Бога призования към свещенослужение св. Николай Мирликийски Чудотворец. Дивен архипастир, правило на вярата, образец на кротостта и въздържанието. Пример за подражание на всички нас, архипастирите и пастирите на светата Църква, на всички християни. Затова с благодарни сърца възпяваме Всеподателя Бога за него, който се прослави в светостта, в добродетелите, в подвига на изрядно служение, с любовта към Бога и към ближния - св. Николай Мирликийски Чудотворец, чиято свята памет светата Църква тържествува в тази благодатна вечер и в утрешния ден. И не само. Във всеки четвъртъчен ден Църквата ни призовава с очите на сърцата си да се вгледаме в образа на дивния Божи угодник, за да почерпим сили, благодатни и вдъхновени, за достойно служение и благочестив богоугоден живот.”

В края на вечерната служба бе осветено и раздадено петохлебие.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1200-05122016g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-v-starinen-hram-sv-nikolai-chudotvoretzq-grad-plovdiv.html

 

 

Снимки

Празнична вечерня с петохлебие в стариния храм „Св. Николай Чудотворец” в ПловдивПразнична вечерня с петохлебие в стариния храм „Св. Николай Чудотворец” в ПловдивПразнична вечерня с петохлебие в стариния храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »