ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Никулден в древния старопрестолен Видин

07 декември 2016 09:30, Видинска митрополия
Никулден в древния старопрестолен Видин

С подобаващо духовно тържество бе почетена паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец в древния старопрестолен град, на бреговете на белия Дунав – Видин.

Светата божествена Литургия в празнуващия митрополитски храм „Св. Николай” бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия и председател на храма, както и архимандрит Самуил.

Проповед за празника произнесе архимандрит Антим, както в края на богослужението и Видинският митрополит Дометиан, който подтикна вярващите да отворят сърцата си за благия благочестив живот на светителя Николай и да подражават на живота и делата му.

За благословение на вярващите бе осветено и празнично коливо.

Молитвено участие в духовното тържество взеха проф. Вили Лилков, народен представител в 43-то Народно събрание, г-н Момчил Станков, областен управител на Видин, г-жа Албена Георгиева, зам.-областен управите на Видин, г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин, г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на Община Видин, г-н Иво Иванов, директор на Пристанище Видин, г-жа Десислава Тодорова, зам.-кмет на Община Видин, представители на държавни и общински институции, както и много гости и миряни, дошли да почетат паметта и да приемат благословение от св. Николай.

Във връзка с отбелязването на 200-годишнината от рождението на Антим Първи, за заслуги към Видинска света митрополия, Видин и неговите граждани и за достойно подражаване на Антим Първи, от Видинския митрополит Дометиан, с орден и грамота бе удостоен проф. Вили Лилков, народен представител в 43-то Народно събрание на Р България.

По стара традиция, след светото богослужение бе запален сребърен осмокандилник, във вид на кораб, подарен на храма от осемте видински фамилии, занимаващи се с риболовство.

Кандилата бяха запалени от Видинския митрополит Дометиан и височайшите гости на празника.

По традиция тържественият ден продължи с литийно шествие до брега на река Дунав, което бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Там бе направена молитва за здраве и благословение на видинчани, а с хвърляне на венци във водите на реката бяха почетени и всички загинали рибари, търговци и моряци. Присъстващите бяха отново поздравени и благословение от името на Видинския митрополит Дометиан, чрез Белоградчишкия епископ Поликарп.

По възстановена традиция, във водите на река Дунав бе потопена света икона с образа на св. Николай, за благословение и плодовитост на водата.

Литийното шествие с бодра стъпка и дунавски марш бе предвождано от Градския духов оркестър.

След молението, бе осветен и раздаден на вярващите благословен корбан, както и представена изложба на храни и вина.

Тържествата по повод Никулден бяха организирани от Видинска света митрополия, Сдружение „Усмихни се с нас“, гр. Видин, Пристанище Видин, със съдействието на Община Видин, на които Видинска света митрополия изказва особена благодарност за съдействието и подкрепата за организирането на прекрасния празник, който е празник на Видин и неговите жители.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2g7k5jS

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »