ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възпоменание по повод 20 години от кончината на приснопаметния Руски патриарх Пимен

05 май 2010 21:06, Българска Патриаршия
Панихида за патриарх Пимен

На 3 май се навършват 20 години от блажената кончина на приснопаметния Руски патриарх Пимен. По този повод Негово Светейшество патриарх Кирил е отслужил панихида на гроба му.

Саркофагът на патриарх Пимен се намира в криптата на Успенския събор в Троице- Сергиевата лавра в Сергиев Пасад. По време на богослужението е произнесена заупокойна молитва и за светейшия патриарх Алексий І, от кончината на когото миналия месец се навършиха 40 години. Патриарх Алексий I е починал на 17 април 1970 г., а неговият гроб също е в криптата на Успенския събор на Троице-Сергиевата лавра.

Светейшият патриарх Московски и на цяла Русия Пимен е избран на Московския първосветителски престол през 1971 година. В годините на неговото патриаршеско служение органите на властта целенасочено провеждат политика на гонение срещу Църквата и грубо вмешателство в дейността й. В тези тежки и сложни времена патриарх Пимен достойно, мъдро и далновидно управлява Руската православна църква до самата си смърт на 3 май 1990 година.

Информация и снимки: Патриархия РУ

 

 

Снимки

Панихида за патриарх ПименПанихида за патриарх ПименПанихида за патриарх ПименПанихида за патриарх Пимен
« предишна новинаследваща новина »