ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан освети новата градинка и паметника- чешма на св. Георги пред църквата „Света София”

05 май 2010 21:51, Софийска митрополия
Статуя на св. Георги  в градинката пред храм „Света София”

В присъствието на много журналисти и жители на столицата, днес, в навечерието на Гергьовден, столичният кмет Йорданка Фандъкова официално откри основно ремонтираната градинка пред църквата „Света София”, в която се намира възстановеният паметник-чешма, посветен на св. Георги Победоносец. Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, и столични свещеници извършиха освещаването на възстановената градинка и скулптурата на светеца-воин, която отново е изработена и е поставена на мястото на откраднатата през 2005 година.

Скулптурата на св. Георги Победоносец е дело на известния български скулптор Мина Иванов, който е брат на един от най-успешните столични кметове - Иван Иванов.

На тържественото откриване и освещаване на скулптурата и обновената градинка пред храм „Света София” присъстваха заместник-кметовете на София Мария Бояджийска, Любомир Христов, заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, представители на Столичния общински съвет и много гости, сред които дъщерите на бившия кмет Иван Иванов – Бистра Иванова Манова, Елисавета Иванова Маринкьова, както и негови внуци и правнуци.

Новото произведение е изработено отново от месинг на базата на запазен калъп на оригинала, тежи около 60 кг, високо е близо 1 м. Скулптурата на чешмичката е възстановена с помощта на фирма “Аурубис България”, с изпълнителен директор Никола Треан.

За охраната на скулптурата е осигурено непрекъснато полицейско видеонаблюдение. Около статуята са оформени виртуални зони за сигурност, които при евентуално нарушение, ще бъдат улавяни от камерата, която сигнализира звуково и светлинно до охраната на Столична община.

Ремонтът на градинката включва цялостно обновяване на архитектурните и парковите елементи и е извършен по програма на дирекция „Зелена система”. Старата асфалтова настилка е подменена с павета от естествен и устойчив материал – клинкер в два цвята, изцяло с нови бордюри, ремонтирани и обновени подпорни стенички. Изградено е ново парково осветление, което е дарение от „Улично осветление” ЕАД. Приложена е нова съвременна технология със светодиодни осветителни тела, които са икономични и дават по-ефективно и качествено осветление. Ремонтът е със средства осигурени от бюджета на Столична община.

Началото на изграждането на градинката е поставено през 1882 г. Тя е част от цялостното оформление на един от най-големите площади в София – площад “Св. Александър Невски”. Тя е декларирана като паметник на градинското и парково изкуство. Тогава базиликата „Св. София” е оградена с дървена ограда пред западната й фасада, на изток от нея са запазени стария пазар, склад за дървен материал и разсадници.

През 1935 г. по проект на арх. Нейков, по повод на поредната реставрация на древната църква, е извършена частична реконструкция на градинката, като се оформя малко площадно пространство, по средата на което е поставена чешма със статуя, изобразяваща св. великомъченик Георги във военни доспехи, вдигнал дясната си ръка, за да убие змея с копието си. Основната цел е била да се изгради красиво и приятно място в центъра на столицата за срещи, разговори и отмора, с вода за пиене.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Статуя на св. Георги  в градинката пред храм „Света София” през 1935 г.Софийско духовенствоЕп.Йоан благославя общински служителиЕп.Йоан и г-жа Йорданка ФандъковаЧаст от общинското ръководство на гр. СофияГ-жа Йорданка ФандъковаОткриване на чешмата- паметникГ-жа Йорданка Фандъкова паздравява внучките на Иван ИвановВодосвет при отркиването на чешмата- паметник Водосвет при отркиването на чешмата- паметникЕп.Йоан поръсва със св. водаОткриване на чешмата- паметникОткриване на чешмата- паметникОткриване на чешмата- паметникХрам "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »