ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Извършено е поредното убийство на свещенослужител на Руската православна църква

05 май 2010 22:32, Българска Патриаршия
Йером. Вадим (Смирнов)

В руската автономна република Чувашия са потресени от убийството на още един православен духовник. Днес, 5 май, около 15 ч. в гр. Чебоксар било намерено в дома му, с прободни рани от нож, тялото на клирика на Чебоксаро-Чувашката епархия йеромонах Вадим /Смирнов/, завеждащ най-крупната енория в Чувашия.

Това е третото убийство на православен духовник на Руската православна църква от началото на годината и второто за две седмици убийство на духовник от Чувашия. На 24 април с изстрел в тила бе убит свещеник Анатолий Сорокин преди началото на вечерното богослужение. Заподозрян и задържан за убийството е 47-годишен психиатрично болен.

Чувашката автономна република се намира в центъра на европейската част на Русия. Чувашите са една от многочислените народности в Русия /по численост те заемат трето място – след руснаците и татарите/. Предци на чувашите са волжките българи. През 1551 г. чувашите влезли в състава на Русия. Началото на Чебоксаро-Чувашката епархия било поставено с християнската мисия на първия Казански архиепископ св. Гурий през 1555 година. В периода от средата на ХVІІІ до средата на ХІХ век чувашите били обърнати в православието.

 

 

« предишна новинаследваща новина »