ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня бе отслужена в ротондата „Св. Георги” в София

05 май 2010 22:43, Софийска митрополия
Празнична вечерня  в ротондата „Св. Георги”

В чест на празника, посветен на св. Георги Победоносец, в ротондата „Св. Георги” в София бе отслужена празнична вечерня от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В богослужението взеха участие: архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, множество столични свещенослужители и десетки софиянци. Подобаваща възхвала на светеца-воин отдадоха с вдъхновени песнопения клиросни певци от цяла София, които събрани на двете певници, отпяваха антифонно чинопоследованието. В края на вечернята бе осветено и раздадено петохлебие.

Еп. Йоан като поздрави миряните с настъпващия празник, припомни жертвата направена от светия военачалник, като каза, че тя ни кара да се замислим за жертвата, която трябва да прави съвременният християнин и за нейното значение в нашия живот. Новият смисъл на жертвата е човек да се отрече от своето самолюбие, да жертва собствената си гордост, своето "аз" и така да стане „нова твар” в изпълнение на христовия нравствен закон. Епископът каза още: „Човек в своето св. Кръщение се отрича от сатаната и дава обещание да следва Христос и Неговата блага воля. Когато е отминало времето на първите векове, в които християните са свидетелствали за вярата си с мъченичество и смърт, и дошло времето, в което православието открито се изповядвало, изникнал въпросът: как да наследим венеца на живота, когато не можем да пострадаме мъченически. Светите отци на Църквата отговориха тъй: да жертваме себе си, да разпънем сами тялото си, т. е. похотите и страстите си... Това се прие от поколения благочестиви мъже и жени, които се прославиха в преподобническия, постническия и аскетическия лик. Днес имаме друг призив: да възприемем онова, което Бог ни дава, като знаем, че всичко идва от Него. Може да бъдем богати човеци – да имаме всичко, което искаме и което Бог ни дава най-вече по Своята милост, но това не трябва да е за сметка на нашите ближни, в техен ущърб и нещастие. Нашето човечество като че ли се насити на жертви и загуби правилното значение и смъсъла на тази дума. Виждаме, че много жертви са се правили и се правят в името на някой човек или човешка идея, но човекът не е станал по-отговорен и по-морален, който да цени живота. Нека да виждаме в ближния Бога, да му подаваме ръка при нужда и да се опитаме да го обичаме като себе си” - каза архиереят.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня  в ротондата „Св. Георги”Ротондата "Св. Георги"Ротондата "Св. Георги"Ротондата "Св. Георги"СвещенослужителитеПразнична вечерня  в ротондата „Св. Георги”Празнична вечерня  в ротондата „Св. Георги”Празнична вечерня  в ротондата „Св. Георги”Храмовата иконаПразнична вечерня  в ротондата „Св. Георги”ПевцитеПевцитеБогомолен народПредстоятелят прот. Йоан КуковЕп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »