ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Водосвет за освещаване знамената на Българската армия

06 май 2010 10:50, Българска Патриаршия
Освещаване на знамената

На 6 май, Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, се състоя церемонията по освещаването на знамената на Българската армия. На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски” се строиха представителни части от всички родове войски на Българската армия начело с трибагреника, знамената-светини и бойни знамена, за да вземат участие в празничния водосвет и отправят заедно молитва към Всеподателя Бога - да закриля и изпълва с благодатни сили българските войни, както досега през многовековната ни славна история, така и занапред.

Пред Паметника на Незнайния воин застанаха още: президентът на страната и върховен главнокомандващ Българската армия Георги Първанов, председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, депутати, чуждестранни военни аташета и дипломати.

След като президентът Първанов се поклони пред трибагреника, знамената-светини, които са символ на войнската доблест и чест на българските воини, и представителните знамена на отделните части на Българската армия, започна празничният водосвет.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим водосветът бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с преосвещения Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, столични свещеници и дякон Иван Петков. Епископ Йоан призова Божията благодат да снизходи и да освети водата, чрез поръсването с която ще се осветят и знамената-светини, и всеки, който се е клел пред тях във вярност на род и родина.

Знамената на Българската армия наричаме „светини”, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещени думи, като „С нас е Бог”, освещават се ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест. Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще снизхожда, ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили и всички, които воюват под тези знамена.

След като извърши чина на водоосвещаването, преосвещеният еп. Йоан се обърна към присъстващите с думите: „Днес е Гергьовден, когато светата Църква чества паметта на великия кападокийски военачалник и великомъченик и винаги победоносец Георги, който става закрилник на Българската армия. Вече 130 години ние отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. Когато честваме този ден, ние изживяваме дълбоки чувства и наш дълг синовен и православен е, от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, да възнесем топли молитви, и благодарствени и мили слова към Българската армия.”

„Не може да има победи без жертви, не може да има подвиг без дръзновение, не може да има успехи без дисциплина, както не може да има ден без слънце. Почитайки Деня на храбростта, ние почитаме скъпата ни Родина. Почитайки всички военни паметници, ние почитаме всички герои” – каза още архиереят. Като спомни подвига на св. великомъченик Георги, който изпълнен с благодатни сили от Бога, се изправя неустрашимо пред страданието и смъртта, епископ Йоан отправи молитва към светия великомъченик, който сега предстои пред Божия престол и закриля всички ни - да моли Христа Бога за Българската армия, Бог да закриля нашите воини, да ги изпълва с духовни сили и да им дарува здраве, търпение, дългоденствие и добър успех.

След това при пеенето на „Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победы на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство” и празнично биене на камбани еп. Йоан поръси знамената и представителните части на Българската армия, ветерани, представители на българския държавен и политически елит и много граждани.

Макар Гергьовден да е професионален празник за българските воини, той е празник и на целия български народ, чиито най-храбри чеда с доблест са защитавали честта на Майка България по бойните полета.

Ритуалът на освещаването на военните знамена на българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Водени от вярата, че нищо добро и полезно не можем да сторим без Бога и благодатните сили, които по молитвите на светата ни Църква ни изпраща Той, този водосвет се служи и днес.

Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин и военен парад на столичния площад „Княз Александър I".

Текст: Алексанра Карамихлева

 

 

« предишна новинаследваща новина »