ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съобщение до медиите във връзка с избора на нов Старозагорски митрополит

09 декември 2016 18:18, Отдел "Връзки с обществеността"

Уважаеми колеги,

Припомняме ви, че за 11 декември е насрочен Каноническият избор за нов Старозагорски митрополит. На своето заседание на 10 декември Светия Синод ще изслуша доклада на наместника на овакантената епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и ще разгледа документацията по проведения на 4 декември Епархийски избор в гр. Стара Загора, при който епархийските избиратели посочиха от листата на епископите кандидати за митрополитския престол двама за най-достойни да наследят бившия Старозагорски митрополит Галактион – Траянополския епископ Киприян (получил 24 гласа) и Месемврийския епископ Яков (20 гласа). Изборът премина при добра организация и изряден ред съобразно Устава на БПЦ. Постъпили жалби по провеждането на избора в указания от Устава на БПЦ 3-дневен срок няма.

Утре вечер, след заседанието, ще ви уведомим изрично дали Епархийският избор ще бъде счетен от Светия Синод за валиден.

Ако всичко е така, в неделя, 11 декември 2016 г., в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноническия избор за Старозагорски митрополит.

Литургията ще започне около 9 ч., а самият избор около 10.15-10.45 ч.

Патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите от Светия Синод и присъстващите във връзка с избора, след това гласуването ще започне.

Първо Светейшият патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия Синод по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Киприян или Яков - избрани от епархийските избиратели предната неделя.

В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването Патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора.

Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала.

Всички ще се качим в Приемния салон и там ще изчакаме епископите Киприян и Яков. Патриархът ще извести избраника за станалия избор, ще го приветства с кратко слово и ще му даде напътствия за новото му служение. Новоизбраният Старозагорски митрополит ще отговори с кратко слово на приветствието.

Както и в предишните случаи на Каноничен избор, вие, представителите на СМИ ще бъдете допуснати да заснемете всички важни моменти - изявленията на Негово Светейшество и самото гласуване. Молбата ни е след влизането в сградата на Синода да се насочвате по коридора в ляво и да изчаквате там, за да не пречим на богослужението и придвижването на свещенослужителите, тъй като параклисът е малък. Когато започне самият избор ще ви осигурим достъп, за да си свършите работата по най-добрия начин.

Поради изключително тясното пространство в Синодалния параклис на Св. Синод най-отпред ще застанат операторите и фотографите, за да имат пряка видимост, а зад тях репортерите.

Ще бъдете допуснати и до приемния салон, където непосредствено след избора, Патриархът и синодалните архиереи ще посрещнат новоизбрания митрополит на Старозагорска епархия и техен нов събрат в Светия Синод, за да запишете словата.

За онези от вас, които няма да могат да изпратят екипи, веднага след избора ще изпратим съобщение с необходимата ви информация за коректното отразяване на това важно за БПЦ събитие.

 

 

« предишна новинаследваща новина »