ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 23 на "Църковен вестник", посветен на 1100-годишнината от Успението на св. Климент Охридски

10 декември 2016 09:52, Българска Патриаршия
Брой 23 на "Църковен вестник"

Излезе от печат брой 23 на официоза на БПЦ-БП "Църковен вестник", посветен на 1100-та

годишнина от Успението на св. Климент Охридски. На 25 ноември Българската църква тържествено отбеля годишнината от успението на дивния светец св. Климент. Кулминацията на тържествата бе на 24 и 25 ноември, когато бе посрещната честната глава на светията.

В новия брой на "Църковен вестник" ще може да прочетете Патриаршеското и синодално послание по повод годишнината, както и похвално слово на св. Теофилакт Охридски, написано за св. Климент. В броя е поместено и слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за св. Климент. Словото е произнесено при откриването на Седмицата на православната книга във Варна, но чак сега намира място на страниците на "Църковен вестник", като естествено допълнение към похвалите изказани за светията.

"Какво още можем да добавим ние днес, с което да допълним, да довършим нарисувания негов образ в известните посветени нему жития и служби, а най-вече нарисуван от него самия: с делата и плодовете на неговия собствен богоугоден живот? Живот и подвиг, оценен още приживе от неговите съвременници, както и през вековете на неизброимите негови верни и благодани духовни чеда и следовници на благословеното поприще на духовната и църковна просвета?", пита в словото си митрополит Йоан и казва, че ние "всякога ще оставаме длъжници на св. Климент и на всички онези, които в далечните векове отдадоха силите и живота си за делото на християнската и църковна просвета на нашия народ".

В новия брой ще може да прочетете подробно за тържествените богослужения, посрещането на честната глава на св. Климент, както и посещението на църковната делегация от Гърция в Рилската св. обител.

В броя е поместено и интервю с архимандрит Порфирий, игумен на скита "Св. Йоан Предтеча" - Верия. Той споделя, че и днес св. Климент Охридски извършва многобройни чудеса.

"В наши дни св. Климент ни е явил множество чудеса. Например чудотворни изцеления на ракови заболявания и др. Също така, много често от честната му глава изтича св. миро. Освен това, многократно сме забелязвали, че понякога честната глава става много тежка. В това са се уверявали и миряните край нас. Тя става толкова тежка, че не може да бъде вдигната или пък се повдига с много усилия от наша страна. Докато иначе, заедно с мощехранителницата, тя не тежи дори 5 кг", споделя архим. Порфирий. Повече обаче за чудесата и благодатната помощ на св. Климент може да видите в новия 23 брой на "Църковен вестник".

В броя също ще видите и подробно за посрещането на честната глава на св. Климент в Пловдивска епархия, както и посещението на църковната делегация от съседна Гърция в Бачковската св. обител. Накрая, но не на последно място може да прочетете подробно и за тържествения концерт, който се състоя в зала "България", като част от изпълненията на концерта може да видите тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=221386

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2016 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

 

 

« предишна новинаследваща новина »