ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден в Троянската ставропигиална св. обител

06 май 2010 19:14, Троянски манастир
Гергьовден в Троянската ставропигиална св. обител

На 6 май Българската православна църква чества паметта на св. великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци в България, както и в много християнски страни. Почитта към мъченика-воин се е разпространила даже и в някои други религии.

В този ден хората по стара българска традиция окичват вратите си със зелени клонки от глог и здравец.

За да изразят почитта си към светеца, станал пример за храброст и преданост на Христа, многобройни вярващи от Троянския край, както и много поклонници от страната и чужбина, се стекоха в Троянската ставропигиална св. обител. Там празнична архиерейска св. Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Деволския епископ Теодосий – игумен на св. обител, в съслужение с братята: архимандритите Августин, Пахомий, Григорий и йеромонах Кирил. Заедно с братята псалт беше и Милен Бакалов.

След отпуста архиереят в своята проповед поздрави присъстващите богомолци с празника. „Многая лета” прозвуча за Българския патриарх Максим, Св. Синод и за благопреуспяването на братята, именниците и целия български народ.

След края на св. Литургия бяха отчетени традиционните за този ден месни приношения – корбани, които бяха принесли многобройни християни.

В този празничен ден уважаван гост на манастира беше Негово Високопреосвещенство Плевенският митрополит Игнатий. В манастирския храм той извърши св. тайнство Кръщение при молитвеното участие и пеене на манастирските братя. След това Негово Високопреосвещенство бе топло приет от преосвещения игумен и манастирското братство, чийто игумен е бил и той преди години.

Утре скъп гост на св. обител ще бъде Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, който ще се поклони на чудотворния образ на Божията майка „Св. Богородица Троеручица”. Тази година той оглави българската църковна делегация за храмовия празник на Зографския манастир, Света Гора – Атон.

В този празничен ден да отправим молитвите си към великия Божий угодник св. великомъченик Георги Победоносец да моли Всеподателя Бога да дарува на нашия народ мир, здраве и духовно преуспяване.

Текст: йером. Кирил Тодоров, Милен Бакалов
Снимки: Милен Бакалов и Йордан Антонов

 

 

Снимки

Гергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обителГергьовден в Троянската ставропигиална св. обител
« предишна новинаследваща новина »