ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на Българския патриарх Неофит към новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан

11 декември 2016 12:22, Българска Патриаршия
Слово на Българския патриарх Неофит към новоизбрания Старозагорски митрополит Киприян

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО,

СКЪПИ В ГОСПОДА СЪБРАТЕ,

„Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва” (Марк. 8:34) — казва Господ. И ето днес, по волята на Бога, на теб се възлага нелекия кръст на митрополитското служение. Носейки досегашното си послушание – като викарен епископ и пръв помощник на Врачанския митрополит ти придоби ценен опит в архиерейското служение и административното управление на епархията. Черпеше от отеческите наставления и архипастирски опит на митрополит Калиник и в своето смирено послушание към свещеночалието придоби знания и опит, които ще ти послужат в предстоящото ти служение, към което Църквата те призова.

От днес върху твоите плещи лягат попечението и отговорността за мира и благоденствието на Старозагорска епархия, за храмовете, манастирите, свещенството, монашестващите и миряните в пределите ѝ. Бог ти възлага доброто устройване на енорийския, богослужебния и духовния живот, социалната и просветната дейност, грижата за спасението на хиляди човешки души. Не унивай и не бой се! Помни, че ти си смирен съработник Божий, верен слуга и послушник на Архипастиря Христа. Той е твой Помощник, Покровител, Наставник, Учител, неизчерпаем Източник на сили и мъдрост. „Надявай се на Господа от все сърце и не се осланяй на твоя разум. Във всичките си пътища познавай Него, и Той ще оправи твоите пътеки“. - казва Премъдрият (Притч. 3:5-6). Цялото си упование възложи на Господа, защото Господ Бог е вечна твърдиня (Ис. 26:4), а силата Му се в немощ напълно проявява (2Кор. 12:9) и тогава ще придобиеш вътрешно спокойствие, увереност и неизчерпаеми сили, за да вършиш своето служение.

Стреми се постоянно да пребиваваш в молитва и често да принасяш в съслужение със своите събратя и съслужители евхаристийната жертва, за да бъде непоколебима и непосрамлена твоята надежда във Всемогъщия Бог! Живото общение с Бога ще те умъдрява и укрепява във всяко добро начинание, а при всички изпитания, които срещаш по своя път, ще усещаш помощта, която иде отгоре.

Продължавай делото на твоя предшественик - бившия Старозагорски митрополит Галактион в благоустрояването на епархията! Уважавай го и се грижи за него! Имай за свои верни помощници и доверени съработници на Божията нива свещенослужителите и църковнослужителите в богохранимата Старозагорска епархия! Особено внимание отделяй на подрастващите и младежите, като ги приобщаваш към енорийския и епархийския живот на Църквата! Поддържай и развивай добри отношения с местната власт и представителите на обществените организации, защото съвместните усилия на всички хора с добра воля ще ти помогнат в архипастирското служение и в грижата за паството, поверено ти от Спасителя.

И така, архипастирството е път на самопожертвование и самоотречение, път на сърадване и състрадание на ближните заради тяхното спасение. Внимавай върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий те е поставил да пасеш Църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв! (Деян. 20:28)

Да ти даде Вседържителят Своите богати милости и щедра помощ в делото на архипастирското водителство към спасение на словесното стадо Христово! От пълнотата на възприетите от теб благодатни дарове преподавай благословение на народа Божий, а Бог на всяка благодат, Който те е призвал за вечната Си слава в Иисуса Христа, Сам да те усъвършенства, утвърди, укрепи и направи непоколебим във вярата и служението на Църквата и Отечеството! (1Петр. 5:10)

На добър час, Високопреосвещени Владико!

На многая и благая лета!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

 

 

 

Снимки

Слово на Българския патриарх Неофит към новоизбрания Старозагорски митрополит Киприян
« предишна новинаследваща новина »