ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТЪРЖЕСТВЕН ПРИЕМ В СИНОДНАТА ПАЛАТА ПО СЛУЧАЙ КАНОНИЧНИЯ ИЗБОР НА НОВИЯ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

11 декември 2016 12:46, Българска Патриаршия
ТЪРЖЕСТВЕН ПРИЕМ В СИНОДНАТА ПАЛАТА ПО СЛУЧАЙ КАНОНИЧНИЯ ИЗБОР НА НОВИЯ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИЯН

След св. божествена Литургия в синодния параклис "Св. цар Борис" архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, заедно с духовници от Старозагорска епархия отиде в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където извести на Траянополския епископ Киприан, че той е новоизбраният Старозагорски митрополит.

Последва тържествен прием в приемния салон на Св. Синод. От името на Св. Синод със слово към Старозагорския митрополит Киприан се обърна Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той каза:

"От днес върху твоите плещи лягат попечението и отговорността за мира и благоденствието на Старозагорска епархия, за храмовете, манастирите, свещенството, монашестващите и миряните в пределите ѝ. Бог ти възлага доброто устройване на енорийския, богослужебния и духовния живот, социалната и просветната дейност, грижата за спасението на хиляди човешки души. Не унивай и не бой се! Помни, че ти си смирен съработник Божий, верен слуга и послушник на Архипастиря Христа. Той е твой Помощник, Покровител, Наставник, Учител, неизчерпаем Източник на сили и мъдрост. „Надявай се на Господа от все сърце и не се осланяй на твоя разум. Във всичките си пътища познавай Него, и Той ще оправи твоите пътеки“ - казва Премъдрият (Притч. 3:5-6). Цялото си упование възложи на Господа, защото Господ Бог е вечна твърдиня (Ис. 26:4), а силата Му се в немощ напълно проявява (2 Кор. 12:9) и тогава ще придобиеш вътрешно спокойствие, увереност и неизчерпаеми сили, за да вършиш своето служение." Патриарх Неофит насърчи митрополит Киприан, като каза: "Продължавай делото на твоя предшественик - бившия Старозагорски митрополит Галактион в благоустрояването на епархията! Уважавай го и се грижи за него! Имай за свои верни помощници и доверени съработници на Божията нива свещенослужителите и църковнослужителите в богохранимата Старозагорска епархия! Особено внимание отделяй на подрастващите и младежите, като ги приобщаваш към енорийския и епархийския живот на Църквата!".

Новоизбраният Старозагорски митрополит Киприан в своето слово-отговор към Негово Светейшество Бъгарския патрирах Неофит и към синодалните архиереи каза:

"И ето ме, мене, грешния и несъвършен архиерей, да стоя сега дръзновено пред Вас всинца от освещения събор на Православната ни църква, сложил чрез изволението на Св. Дух /Деян15:26/ жребия върху ми, да приема отговорното, пред Бога и народа, митрополитско служение. И сега пристъпвам към Вас, обични, с отговора от духовната съкровищница на Свещеното Писание „Ето ме, Господи, говори! Твоят раб слуша"./1 Цар.3:10/. Нека Богу бъде во веки слава и благодарение за всичко! Дължа топла благодарност към Вас, Ваше Светейшество, за добромъдрото Ви приветствие, за насърчителната Ви оценка и мъдро наставление. Духовно се изпълва сърцето ми с братска благодарност към Високопреосвещените архиереи - членове на Св.Синод на БПЦ-БП за съборно изявеното братско отношение към мене, грешния и малкия."

Митрополит Киприан каза още, че с трепет пристъпва към отговорното и трудно служение, към което Бог го е призовал.

Новоизбраният митрополит получи и поздравителен адрес от декана на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски" проф. Александър Омарчевски, прочетен от проф. Божидар Антонов. Митрополитът получи поздравления и от свещениците и духовниците от Старозагорска епархия, както и от много синодални служители, сътрудници на Св. Синод, гости и миряни.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

ТЪРЖЕСТВЕН ПРИЕМ В СИНОДНАТА ПАЛАТА ПО СЛУЧАЙ КАНОНИЧНИЯ ИЗБОР НА НОВИЯ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИЯНТЪРЖЕСТВЕН ПРИЕМ В СИНОДНАТА ПАЛАТА ПО СЛУЧАЙ КАНОНИЧНИЯ ИЗБОР НА НОВИЯ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИЯНСлово на Българския патриарх Неофит към новоизбрания Старозагорски митрополит КиприянСлово-отговор на новоизбрания Старозагорски митрополит КиприянСлово прочетено от проф. Божидар  Андонов
« предишна новинаследваща новина »