ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Зографският манастир днес отбелязва храмовия си празник

06 май 2010 21:52, Българска Патриаршия
 Зографският манастир

Манастирът "Свети Георги Зограф" в Света Гора Атон днес отбелязва храмовия си празник. Ежегодно по този повод Негово Светейшество Българският патриарх Максим и Светият Синод на Българската православна църква изпращат свой представител, за да вземе участие в празника на манастира. Тази година българската църковна делегация се оглавява от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, който оглави празничните богослужения в Зографската света обител.

Названието си "Зограф" манастирът носи заради съхраняваната в неговата съборна църква икона с образа на св. Георги Победоносец, който по чудотворен начин се самоизписал (изографисал) на дъска.

Манастирът “Св. Георги Зограф” е основан в началото на Х в. от тримата братя Мойсей, Аарон и Йоан Селима от Охрид. Когато обителта била готова, монасите не знаели кой от светците да изберат за неин покровител. Приготвили дъска, върху която да изобразят лика на покровителя на манастира и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. Сутринта с почуда видели върху дъската образа на Великомъченика, Победоносеца и Чудотвореца свети Георги. Заради чудото с изографисването на образа му го нарекли Зограф. Преданието разказва още, че в мига, когато ставало това чудо, във Фануиловия манастир в Сирия, нападнат от араби, образът от иконата на свети Георги ненадейно изчезнал. На монасите Бог открил, че св. Георги си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света Гора.

На храмовия празник на манастира десетки поклонници пристигат от България, за да се поклонят на чудотворната икона и да вземат участие в светата Литургия за празника и шествието с чудотворния образ.

 

 

Снимки

Иконата дала името на манастираЛития с чудотворната иконаЗографският манастирЗографският манастир
« предишна новинаследваща новина »