ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. препмчца Параскева” в гр. Пловдив

12 декември 2016 21:22, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив

На 12 декември, когато светата Църква чества паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. прпмчца Параскева” в Старинния град в Пловдив. Храмът е осветен тържествено на този светъл празник преди 180 години - на 12 декември 1836 г. - от приснопаметния Пловдивски митрополит Никифор.

С Негово Преосвещенство съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивската митрополия, председателят на храма прот. Емил Паралингов, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Храмът бе препълнен с благочестиви християни, дошли благоговейно да почетат паметта на светеца и годишнината от освещаването на храма. Те се поклониха на специално донесената за празника светиня - обувката на св. Спиридон , която се съхранява в храм „Свето Въведение Богородично” в Панагюрище, както и на частицата от мощите на св. прпмчца Параскева. В края на Великото славословие Йоан Василев бе постриган за четец и певец на Църквата ни. Духовното тържество бе усилено с друга голяма радост - богоспасяемата Пловдивска епархия се сдоби с нов свещеник. По време на светата Литургия дякон Мирослав Георгиев от гр. Кърджали бе въведен в презвитерски сан. След края на светата богослужба Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений припомни житието на св. Спиридон, участието му в Първия Вселенски събор и неговите неспирни и благодатни усилия за запазване чистотата на вярата. Владиката каза още:

„Св. Спиридон бил стълб и крепило на истината и съхранил светата православна вяра, с което сам станал пример как трябва да се пази съкровището на Православната вяра и как трябва то да се положи в основата на нашия живот, как вярата да стане норма в живота ни. Но за да се формира животът ни въз основа на вярата, братя и сестри, тази вяра трябва да бъде чиста, свята и непомътнена от човешки мъдрувания. Но възприемайки я чрез съвременния разум, през призмата на своите възгледи и убеждения, през призмата на своите знания, ние не трябва да разрушаваме вярата, привнасяйки в нея каквото и да било греховно човешко мъдруване. На всичко това ни учи св. Спиридон. И днес, отбелязвайки неговата памет, нашата молитва да бъде насочена към това той да ни помогне да изградим своя живот в съзвучие с правилата на светата православна вяра – такава, каквато са ни я преподали светите отци, такава, каквато я е защитил св. Спиридон на Първия Вселенски събор, и такава, с каквато е живял през всички дни на своя живот този дивен чудотворец.”

Знеполският епископ Арсений призова също миряните да си спомнят с молитва за всички онези, потрудили се за изграждането и благоукрасата на този прекрасен храм, както и за всички отишли си преди нас отци, братя и сестри - енориаши на тази вече 180-годишна енория. За големи духовни заслуги председателят на храма прот. Емил Паралингов бе отличен с офикията „свещеноиконом”. Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирският благослов и поздрав по случай празника на правоправещия архиерей на епархията – Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Многолетствието бе провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1202-12122016g-sv-spiridon-ep-trimituntski-chudotvoretz-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-q-sv-prep-mchtza-petka-q-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив Архиерейска св. Литургия по случай 180 години от освещаването на храм „Св. преп. мчца Петка” в гр. Пловдив
« предишна новинаследваща новина »