ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Радост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в Атина

12 декември 2016 22:28, Българска Патриаршия
Радост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в Атина

Особена бе радостта на всички българи живеещи в гръцката столица на 11.12.2016 г. В този ден, Неделя на Светите праотци, с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополита на Илион и Петруполи Атинагор, под чиято юрисдикция духовно се намира българският храм "Св. Йоан Рилски" в Атина, и по покана на предстоятеля му архимандрит Атанасий (Султанов), светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит.

Посещението на архиерея не бе случайно. С благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, той щеше да извърши свещеническото ръкоположение на дякон Стефан Данчев, дългогодишен певец при храма, който трябва да замести архимандрит Атанасий в обязаностите му в Атина, тъй като архимандритът вече е назначен като предстоятел на българския храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща и протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия.

В уречения час архиереят бе посрещнат от архимандрит Атанасий и дякон Стефан, заедно със специално дошлите за събитието иконом Фотий Паунов, клирик на Лариска митрополияq и протойерей Петър Хубенов, клирик на Пловдивска митрополия.

Клиросните песнопения бяха изпълнени от псалта при храма Мелетий Велчев, подпомаган от спътника на епископ Поликарп монах Вартоломей.

На богослужението се помолиха г-н Веселин Иванов - временно управляващ българската дипломатическа мисия в Р. Гърция, г-н Любомир Георгиев - консул, г-н Георги Шопов - аташе по политическите въпроси, г-н Иван Иванов - аташе по европейските въпроси, представители на Гръцко-българско сдружение за култура и училището към него „Св. Паисий Хилендарски“ во главе с директора г-жа Юлия Костова, представители на дружество "Будители" и училището към него „Св. св. Кирил и Методий“ во главе с директора г-жа Мими Ничева, представители на ФФ „Родина“, представители на оркестър „Български ритми“, представители на КДК „Нов живец“, журналисти, общественици и много българи, дошли да влязат в радостта на общината.

След Великия вход дякон Стефан бе изведен от олтара от архимандрит Атанасий и прот. Петър Хубенов при пеенето на тропара на Петдесетница, а о. Атанасий прочете свидетелство за изповед, с което, като духовен наставник на о. Стефан, удостовери, че не намира никаква пречка, според светите канони да бъде приет в свещен сан. Епископ Поликарп накратко припомни на кандидата отговорностите на пастирското служение и помоли всички да имат отец Стефан в молитвите си, за да може той с лекота да извършва своето служение.

След това при пеенето на тропарите „Свети мъченици“, „Слава Тебе, Христе Боже“ и „Исаие, ликувай“, дякон Стефан три пъти се поклони във всички краища на светия престол, символизиращо неговото венчание за служение на Църквата.

След това епископ Поликарп помоли всички присъстващи да коленичат и, възлагайки ръце върху коленичилия пред светия престол дякон Стефан, възгласи сакраменталните слова, с които се призовава божествената благодат, която да слезе чрез Светия Дух върху кандидата. След полагащите се молитви епископът изправи новоръкоположения презвитер и по установената традиция го облече в отличителните одежди за свещеника, възгласяйки на всяка „Достоин“. Всички с трепет отговаряха също „Достоин“.

След отпуста на светата Литургия бе отслужена кратка заупокойна молитва за загиналите при инцидента в село Хитрино.

В своята проповед епископ Поликарп разясни евангелското литургийно четиво и подчерта, че Бог трябва да бъде за човека основна доминанта в живота. Бог за нищо и никога не трябва да се разменя. Връзката с Него, молитвената връзка, общението с Него е най-голямата ценност на човешкото битие и по-голяма ценност няма, защото Бог е източникът на живота. Той е Промислителят за човешкия род, човешката история и битието на цялата вселена, и няма по-велико дело от това да имаш общение с Бога. Също така отбеляза, че този ден е исторически за българската общност в Гърция, защото за пръв път в южната ни съседка се извършва ръкоположение от български архиерей на свещенослужител, който да обгрижва българския храм. Дядо Поликарп не скри радостта си от това, че именно на него се е паднала тази чест. Той отново пожела на свещеник Стефан дългогодишно и достойно служение на Господнята нива и благодари на архимандрит Атанасий за положените усиля през годините в Атина да съществува българска църковна община, а също така и за благоустройството на храма.

Със слово-отговор към архиерея се обърна отец Атанасий, който му благодари за оказаната чест и подчерта важността на акта на ръкоположението на отец Стефан именно в гръцката столица. Понеже това беше последната му служба преди заминаването му за унгарската столица, той благодари на всички, които са го подкрепяли през годините в дейността му и най-вече на църковното настоятелство, което плътно е стояло до него и в моменти на радост, но най-вече в моменти на трудности.

„Аз не се разделям с вас, просто изпълнявам послушание към светата ни Църква и поемам едно отговорно служение и моля всички вас да ме имате в молитвите си. Вие винаги ще бъдете в моето сърце и в молитвите ми към Бога. Оставям един достоен свой наследник, едно мое духовно чадо, което ще бъде ваш духовен пастир и ще се грижи за вашите духовни потребности. Подкрепяйте го, както подкрепяхте и мен, защото няма да му бъде никак лесно, понеже и за съжаление общността ни е изключително разединена, личностните интереси на някои стоят над всичко и той ще трябва да бъде обединител. Бъдете живи и здрави и нека Бог, по молитвите на св. Иван Рилски, да помага на всички ви!“, каза още архим. Атанасий.

За молитвен спомен той поднесе на епископ Поликарп набедреник с иконата на Обрезание Господне и св. Василий Велики, репродукция на икона, нарисувана от известния гръцки иконограф монах Никифор. А на всички гости-духовници архим. Атанасий подари малък сувенир, който да им напомня за ръкоположението на свещ. Стефан и посещението им в Атина.

Последва кратка фолклорно-танцова програма, изнесена от ФТФ „Пиперлии“. Особено развълнува всички изпълнението на стихотворението „Питат ли ме дей зората“ от четиригодишната Елина Димитрова.

Всички си тръгнаха със смесени чувства, от една страна с лека тъга, че се разделят със своя любим духовен наставник архимандрит Атанасий, но и от друга - с радост, че той оставя достоен наследник, който пълноценно ще спазва установените традиции, ще бъде духовен наставник на православните българи в Атина.

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Свещеник Стефан (Чавдар) Данчев е роден на 20.05.1978 г. в град Пловдив. Израства в китното Карловско село Розино, където придобива основно образование. Вярата му в Бога, с която е закърмен от дете, и желанието му да се посвети на свещеническо служение го отвеждат през 1993 г. в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, която завършва с отличие през 1997 г. По-късно заминава на работа в Гърция, където завършва езиков курс в Атинския университет „Йоанис Капудистриас“ и слуша лекции по журналистика в университета „Пантион“ в Атина. През 2008 г. се венчава за Валентина Оновоа, а година по-късно се ражда и синът им Божидар. Отец Стефан от години помага като клиросен певец и дякон на архим. Атанасий в неговото служение.

Текст: БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски“ - Атина
Снимки: монах Вартоломей, Койчо Великов, Жана Монева

 

 

Снимки

Радост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в АтинаРадост за българската църковна община “Св. преп. Йоан Рилски“ в Атина
« предишна новинаследваща новина »