ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден в Русе

07 май 2010 21:05, Русенска митрополия
Гергьовден в Русе

На 6 май Българската православна църква чества паметта на светия великомъченик Георги Победоносец. Гергьовден е празник на гр. Русе. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Георги” в Русе. По покана на митрополит Неофит в богослужението участваха Негово Преосвещенство Гюргевският епископ Амвросий, ставрофорен иконом Михаил Балабан и протосингел Макарие Шотърка с двама румънски протодякони. Песнопенията по време на архиерейската св. Литургия бяха изпълнени от букурещкия църковен хор „Nihil sine Deo” („Нищо без Бог”), воден от представителя на Българската православна църква в румънската столица ставрофорен иконом Петър Тотев.

Проповед за мъченическото житие на св. Георги произнесе г-н Ангел Младенов, секретар на св. Русенска митрополия.

След тържественото богослужение митрополит Неофит благослови донесените в храма приноси, които бяха раздадени на многобройните вярващи.

В края на св. Литургия митрополит Неофит изрази своята благодарност към букурещкия хор, съставен от професионалисти, под ръководството на маестро Емил Матей. Негово Високопреосвещенство благодари за съслужението на преосвещения епископ Амвросий и на неговите съветници, взели участие в празника на нашия град.

От своя страна, епископ Амвросий топло благодари за сърдечния прием от страна на българското духовенство. Той сподели радостта си от участието на митрополит Неофит в празника на гр. Гюргево, 23 април, по време на който Румънският патриарх Даниил извърши обновление на епископската катедрала „Успение Богородично”. Преосвещеният епископ Амвросий подчерта, че според думите на големия физик Айнщайн времето е относително и единственото нещо, което не е относително е нашата вяра и мъченичеството на св. Георги, когото честваме днес. „Единственото нещо, което остава несменяемо е духовното приятелство и общение между Русенската и Гюргевската епархия” - допълни архиереят.

По традиция празникът на града продължи с литийно шествие с мощите на св. Георги Победоносец от Паметника на свободата до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Шествието от български и румънски свещенослужители беше предвождано от тържествена духова музика. Дяконите раздаваха за благословение на децата иконки с образа на св. Георги Победоносец.

Духовниците отслужиха молебен за загиналите български войни. На церемонията пред паметника присъстваха зам.-кметът на Гюргево, представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областният управител Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, общински съветници от различни политически сили, кметът инж. Божидар Йотов. Събитието започна с приемане на почетния караул от началника на Русенския гарнизон.

Необходимо е да направим пояснение за широкия брой читатели на нашия сайт, че празникът на св. Георги, който честваме на 6 май, е по стар стил. По новия стил Гергьовден е на 23 април. За това свидетелства и службата на св. Георги, която се намира в минея (богослужебна книга) за месец април, ден 23-ти, а не в минея за месец май, ден 6-и.

Духовното тържество в гр. Русе завърши с концерт от църковни преснопения, изпълнени от румънския хор „Nihil sine Deo” в катедралния храм „Света Троица”.

Да възпеем и ние подвизите на св. Георги с припева от неговия акатист: „Радвай се, Георгие, велики Победоносче!”

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Митрополит Неофит и епископ Амвросий ГюргевскиПосрещане на архиереитеВладику и свящонноначалникаСв. ЛитургияДяконитеМалък входМалък входЧетене на св. ЕвангелиеСимвол на вяратаАрхиереитеДяконитеБлагославяне на приношенияПроповедПроповедМитрополит НеофитПоздравленияПоздравленияПоздравленияСвещенослужителиСвещенослужителиХрам "Св. Георги" , гр. РусеШествие с мощите на св. ГеоргиМолебенМолебенМолебен

Видео

Поздравително слово на митрополит Неофит

Поздравително слово на епископ Амвросий Гюргевски

« предишна новинаследваща новина »