ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на Гергьовден във Варненска и Великопреславска епархия

08 май 2010 14:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празник на Българската армия

На 6 май 2010 г. – когато Църквата чества паметта на свети великомъченик Георги - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец” с. Езерово.

В празничното богослужение в съслужение бяха свещ. Теодор Стойчев – председател на църковното настоятелство при храма, и дякон Михаил Манев.

След светата служба, по традиция бе осветен и корбан за здраве и благоденствие на именниците и жителите на селото.

Празникът продължи пред катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично” в гр. Варна с тържествен водосвет и освещаване на бойните знамена по случай Деня на храбростта, който се чества и като празник на Българската армия.

С тържествен марш на пл. „Св. Кирил и Методий” се построиха представителните блокове с бойните знамена на поделенията на Военноморските сили, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” и Представителния духов оркестър.

+++

Божествена св. Литургия беше отслужена и в храм „Свети Атанасий”, където денят се чества като втори храмов празник. Южният престол в олтара на храма е посветен на св. Георги. Той е пренесен от църквата, носеща неговото име, която е разрушена в 50-те години на ХХ век. Същата се е намирала в двора на Римските терми в град Варна. Църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” и тази година беше подготвило корбан, който бе осветен и раздаден на миряните.

+++

Гергьовден започва да се чества в Българската армия като Ден на храбростта още с нейното създаване. Като официален празник е учреден на 9 януари 1880 година с указ №5 на княз Александър Батемберг. По-рано същия месец е учреден и военният орден “За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление №15 на Министерския съвет.

+++

В нашата народна традиция свети Георги (на гръцки “земеделец”) се почита от народа и като покровител на овчарите и стадата. Този ден е празник на земята, земеделието и животновъдството. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година.

Проповед на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил:

Още за празника можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска св. митрополия: mitropolia-varna.org и храм „Св. Атанасий”: www.sv-atanasii-varna.org

Материала подготвиха: Борислав Стоев и Мария Стойкова

 

 

Снимки

В с. ЕзеровоВ с. ЕзеровоВ с. ЕзеровоВ с. ЕзеровоОсвещаване на бойните знаменаВ храм "Свети Атанасий"В храм "Свети Атанасий"
« предишна новинаследваща новина »