ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит Натанаил

14 декември 2016 19:45, Пловдивска митрополия
Панихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит Натанаил

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, отслужи на 13 декември в катедралния храм „Св. Успение Богородично” в Пловдив панихида по случай 110-годишнината от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски и Охридски митрополит Натанаил. С владиката съслужиха духовните надзорници при Пловдивска митрополия - ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Епископ Арсений припомни в слово забележителния земен път, всеотдайното 50-годишно светителско служение на приснопаметния Охридски и Пловдивски митрополит Натанаил.

„Изминалите 110 години от смъртта на този бележит митрополит и строител на всебългарската родна Църква, позволяват в пълнота да обгърнем делото и подвига му, да оценим каква велика Божия благодат и Божие благословение за българския народ и за светата родна Православна църква е фактът на неговата поява и проява на фона на общоцърковния живот. Кое породи тоя спонтанен изблик на почит и признателност към покойния духовен водач? Кое допринесе и днес образът му да е жив в сърцата ни, както и обаянието на неговата цялостна личност, физически образ и духовен лик? Породи го неговият характер на общественик и преди всичко църковник и йерарх на светата Църква. Породи го неговото всепредано служение на един църковен и народен идеал, който се покрива с политическите стремежи и копнежи на целия народ. Мастит български духовен вожд, който приключи земните си дни като рядка, незаменима личност, като най-мъдър за времето си духовник, той издигна също с чудесен творчески замах народното църковно дело.

В него бяха съчетани най-високите качества на пастир, който полага душата си за овците, и горещ родолюбец. Искрен и предан служител на Бога и на светата родна Църква, живял с всички радости и неволи на народа си, той и днес остава ярък пример за всеки, който иска да живее за Църквата, за народа и Отечеството си и е готов да положи душата и живота си за тях. Делото на този велик и бележит йерарх е велико, служението – свято, чисто и боговдъхновено, духовно-жертвено за родната църква и народа. Образът на този дивен светител - митрополит Натанаил, сияе светъл и чист. Затова можем да кажем, че името и делото на Охридския и Пловдивския митрополит Натанаил са скъпо достояние на народа ни и гордост на светата родна П.равославна църква. Бог да насърчава и укрепява всички нас за усърдно продължение на безсмъртното му дело. Вечна и блажена да пребъде паметта на великия йерарх – блаженопочиналия митрополит Натанаил. Амин.”

На гроба на приснопаметния митрополит, намиращ се до олтарната абсида на храм „Успение Богородично”, бе прочетена заупокойна молитва и бяха поднесени цветя.

По-късно същият ден Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений бе почетен гост на премиерата на книгата „Натанаил. Митрополит Охридски и Пловдивски. Жизнеописание” от Илия Пасков, която се състоя в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей – Пловдив. Гостите на събитието имаха възможност да разгледат и изложбата с уникални фотографии, посветена на митрополит Натанаил и неговото велико и свято дело.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1203-13122016g-110-godini-ot-blazhenata-konchina-na-natanail-ohridski-i-plovdivski-mitropolit.html

 

 

 

Снимки

Панихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит НатанаилПанихида по случай 110 години от блажената кончина на Охридския и Пловдивски митрополит Натанаил
« предишна новинаследваща новина »