ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В памет на свети апостол и евангелист Йоан Богослов

08 май 2010 18:58, Българска Патриаршия
Св. ап. и ев. Йоан Богослов

Днес светата Православна църква възпоменава паметта на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и възлюбения Христов ученик Йоан Богослов се празнува в 26 септември. На тази дата е поместено и житието му. На 8 май от древност се възпоменават благодатните чудеса, които ставали на гроба на св. апостол Йоан, споменава се честният прах, целебно изхождащ от гроба му в Ефес.

Когато свети Йоан Богослов доживял стогодишна възраст, като много се потрудил за благовестието Христово, заедно със седем от своите ученици отишъл в град Ефес и им заповядал да изкопаят кръстообразна могила. Бидейки още жив, той легнал в нея, приготвил се и предал Богу дух.

След смъртта на светия апостол ефеските християни разкопали могилата му, но не намерили неговото тяло. Като оплакали честната му кончина, те се върнали в града, а след това започнали често да идват на гроба и да възнасят усърдни молитви към Бога, като призовавали за помощ и ходатайство светия евангелист Йоан Богослов.

При това всяка година на този ден – 8 май, от гроба на апостола излизал много ситен прашец, който извършвал изцеления. Вярващите събирали прашеца и с него лекували различни недъзи и болести. Затова станало обичай на този ден, както и през м. септември да възхваляват и облажават с песнопения великия Божий угодник, възлюбен от Бога повече от всички останали свети апостоли. Свещените песни, които тоя ден се пеят в негова чест, са съставени главно от св. Йоан Дамаскин и от Цариградския патриарх Герман в VIII век.

По молитвите му Господ да дарува и на нас изцеление на недъзите ни – душевни и телесни – и да се сподобим и ние да бъдем угодни и възлюбени на нашия Христос Бог.

Енорийски лист, храм „Св. Йоан Богослов”, Владая
Блог на енорията: http://hramvladaja.blogspot.com

 

 

Снимки

Мястото на гроба, сега в Турция
« предишна новинаследваща новина »