ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С архиерейска св. Литургия, ръкоположение и офикия бе отбелязан празникът на св. Йоан Богослов в София

08 май 2010 23:00, Софийска митрополия
Храмов празник в с. Овчарци

На 8 май Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан оглави св. Литургия в храм ”Св. Йоан Богослов”, с. Овчарци, Дупнишка духовна околия. По повод храмовия празник пред св. Престол заедно с архиерея застанаха архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, ик. Георги Паликарски - архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, свещеник Ивайло Пиперков, предстоятел на тържествуващия храм, и свещенослужители от съседните селища.

Да почетат храмовия празник, който се е превърнал в събор на селото, бяха дошли заместник-кметът на община Сапарева баня, кметът на с. Овчарци и всички жители на селото.

По време на св. Литургия архиереят ръкоположи дякон Георги Марков от гр. Сапарева баня за свещеническо служение. Новият свещеник ще бъде обучаван от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия ик. Георги Паликарски.

Наред с архиерейската Литургия и молитвеното участие в свещеническото ръкоположение миряните станаха съпричастни към още една духовна радост - офикия на техния духовен пастир. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим с офикия „протойерей” бе отличен свещеник Ивайло Първанов Пиперков, предстоятел на храма.

Новият протойерей е ръкоположен за дякон от Крупнишкия епископ Натанаил (тогава викарий на Софийския митрополит, понастоящем Неврокопски митрополит) на 27 декември 1993 г., а през март следващата година - за свещеник. От тогава до днес обгрижва енорията, в която има централен храм - трикорабна базилика, построен през 19 в., посветен на св. Йоан Богослов и няколко параклиса.

След св. богослужба в двора на църквата бе извършен водосвет и поръсени всички, дошли да влязат в радостта на енорийския празник.

Храмът в с. Овчарци е построен през 1881 г. върху основите на стара църква, като се запазва името "Св. Йоан Богослов". Строена е от майсторите строители Кирияку и Малце от село Крушево, Дебърско, които са предавали изкуството си от баща на син. С помощта и на боголюбивите жители на селото църквата е станала шедьовър на възрожденската архитектура. Стенописите в храма и по интересния свод са дело на самоковски зографи, представители на Дебърската художествена школа от 18-19 век.

Иконостасът е с дърворезба, среден по големина, на чиито цокълни табла са нарисувани сцени от Шестоднева. Иконостасните икони, оригинални по стил са нарисувани от неизвестен художник. Строителството на храма подължава 3 години и е завършено през 1883 г., като освещаването му извършва Самоковският митрополит Доситей.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

Храм "Св. Йоан Богослов" в с. ОвчарциХрам "Св. Йоан Богослов" в с. ОвчарциХрам "Св. Йоан Богослов" в с. ОвчарциЕпископ Йоан благославяХрамовата иконаЧетене на апостолското четивоХрам "Св. Йоан Богослов" в с. ОвчарциАрхимандрит ГригорийВеликият входЕп. Йоан на Великия входСвещеническо ръкоположениеНовият йерейСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеНовият йерейПевцитеНовият протойерейНовият протойерейНовият протойерейВодосветВодосветВ двора на храмаСнимка за спомен в с. Овчарци
« предишна новинаследваща новина »