ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Старозагорският митр. Киприан бе посрещнат в богодаруваната му Старозагорска епархия

17 декември 2016 17:10, Българска Патриаршия
Старозагорският митр. Киприан стъпи в пределите на епархията си

На 17 декември 2016 г. (събота) Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, след като участва в синодния параклис в заупокойните богослужения в памет на йерарсите, благодетелите и тружениците на БПЦ, отпътува от София за пределите на богодаруваната му епархия. Там предстоеше неговото тържествено посрещане и интронизиране като правоправещ митрополит на Старозагорската катедра.

Митрополит Киприан бе придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който в периода септември-декември 2016 г. бе натоварен от Св. Синод с отговорната задача да организира и проведе епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Старозагорската катедра, да докладва на Св. Синод за проведения избор и да въдвори новоизбрания Старозагорски митрополит.

В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещат на границата на епархията - за Старозагорска епархия това е с. Осетеново, Казанлъшко, граничещо с Пловдивска епархия.

Именно там скъпият на Старозагорските епархиоти новоизбран митрополит бе дочакан от множество духовници и миряни, възжелали в този ден да приветстват идещия в име Господне техен нов епархийски архиерей и да станат свидетели на първото му стъпване като митрополит на общата им родна земя.

За да уважи новия митрополит, за посрещането бе дошъл и викарият на Пловдивския митрополит - Знеполски еп. Арсений, чиито корени също са от този край.

Протосингелът на Старозагорска св. митрополия архим. Богослов връчи архиерейски посох на митрополит Киприан и го приветства с радостно слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Старозагорска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан произнесе първото си кратко обръщение към своите епархиоти, в което изрази радостта си от топлото посрещане и подчерта, че всички заедно следва да се стремим към пазене на чистата православна вяра и мира помежду си, с което да свидетелстваме за Христовата любов - спасителна за цялото човечество.

Митрополит Киприан отчупи от ритуалната питка, прие сърдечните поздравления на всички посрещачи, благослови ги и се отправи за кратко поклонение към родния си гр. Казанлък преди интронизацията в Стара Загора.

Текст и фоторепортаж: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

От синоднта палата в София - към Старозагорска епархияЗападно- и Средноевр. митр. Антоний и Старозагорски митр. КиприанЗападно- и Средноевр. митр. Антоний и Старозагорски митр. КиприанПри с. Осетеново - в очакаване на митр. КиприанПри с. Осетеново - в очакаване на митр. КиприанЗнеполски еп. Арсений и дякон Ангел от Пловдивска епархияС хляб и солС хляб и солМитр. Киприан встъпи в пределите на Старозагорска епархияМитр. Киприан встъпи в пределите на Старозагорска епархияАрхим. Богослов посреща с архиерейски посох митр. КиприанПриветствие на архим. Богослов към митр. КиприанСтарозагорският митр. Киприан стъпи в пределите на епархията сиМитр. Киприан и еп. АрсенийСтарозагорският митр. Киприан стъпи в пределите на епархията сиПосрещането на митр. Киприан в Старозагорска епархияПървото обръщение на митр. Киприан към своите епархиотиСтарозагорският митр. Киприан стъпи в пределите на епархията сиЕпархиотите приветстват своя митрополитЕпархиотите приветстват своя митрополитДобре дошъл, владико!Добре дошъл, владико!Старозагорският митр. Киприан стъпи в пределите на епархията сиСтарозагорският митр. Киприан стъпи в пределите на епархията си
« предишна новинаследваща новина »