ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни се проведе в София

09 май 2010 16:25, Софийска митрополия
Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни

В София бе проведено второто издание на Детския фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни, организиран от фондация „Дарби”, съвместно с църковното настоятелство на храм „Св. Параскева”. Тази година фестивалът „Осанна във висините” бе под наслов: „...оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене!” /Мат. 19:14/.

С празничен водосвет в храм „Св. Параскева” бе дадено началото на фестивала, който събра в столичната църква стотици деца и възрастни от цяла България. Свещеник Йоан Чикалов, предстоятел на храма и съорганизатор на събитието, поздрави с добре дошли малките християнчета и им пожела всяка година да се събират в този храм, да общуват помежду си и да живеят с радостта на православната вяра. Управителят на фондация „Дарби” - г-жа Бистра Илиева - другият основен инициатор и организатор на фестивала, от своя страна благодари на участниците за това, че са тук, „на нашия празник”, и им пожела на добър час в усвояването на знания и придобиване познания за правата вяра.

„Всички ние - каза г-жа Илиева, - свещенослужители, дейци на културата, учители и родители, сме длъжни да въвеждаме нашите деца в доброто. Заедно да укрепим вярата си, да изразим надеждата си, да дарим любовта си.”

След официалното откриване, в което взеха участие протойерей Кирил Попов, предстоятел на храм „Св. Николай”, и ик. Ангел Ангелов, предстоятел на храм „Св. София”, с тържествено шествие, начело с иконата на св. Йоан Богослов, чиято памет се чества на този ден, участниците и гостите на събитието преминаха по ул. "Раковски", за да достигнат до Театъра на Българската армия, който бе домакин на събитието.

По пътя шествието спря на паметника на Иван Вазов /на ул. "Раковска"/, където бе поднесен венец по повод 160 г. от рождението му и всички заедно изпяха тропара на Възкресение Христово.

За втора поредна година се организира този Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни, идеята за който възниква от фондация „Дарби” и е подпомогната от църковното настоятелство на храм „Св. Параскева”. Тази година инициативата е получила подкрепата на Българската патриаршия, Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на куртурата, Столичната община и РИО-София, както и спомоществователството на много издателски къщи и фирми.

В програмата на фестивала взеха участие:

Камерна формация за църковни песнопения „Децата на Орфей” с диригент Венеция Караманова. Той е първият камерен състав за изпълнение на църковнославянска и обредна музика. Те изпълниха изключително трудните песнопения на св. Йоан Кукузел, както и творби на съвременния композитор Георги Попов.

Вокална формация „Жар птица” и възпитаници на „Меридиан 22”, създадени преди няколко години под ръководството на Емилия Атанасова, се представиха с църковни напеви от Еленско и старобългарско песнопение.

Групата за православни песнопения ”Св. Патриарх Евтимий”, създадена в 41-во Основно училище в София от деца, изучаващи „Религия”, изпълни тропари на църковнославянски език и молитвата „Отче наш”.

Вокалната група при 54 СОУ в София с р-л Милена Томова за втори път участва във фестивала. Групата усилено работи за развитието си в акапелното пеене. Те изпяха духовни песни и молитвата „Отче наш” на Юлиян Слабаков.

Хор „Ангелски гласчета”от гр. Кърджали е новосформиран и в него пеят деца изучаващи „Религия”, които се стремят да развият в себе си християнските нравствени ценности. В техния репертоар има тропари и кондаци на църковнославянски език.

Специално участие взеха деца от 2-ра група на 146 ЦДГ ”Звездица” в кв. "Кремиковци", които изпълниха духовни песни.

Във фестивала взеха участие и деца от гр. Септември. Те са от групи по СИП-Религия към СОУ „Христо Ботев” и СОУ „Христо Смирненски” в града, които са участвали многократно в концерти по повод църковни празници. Техни ръководители са свещеник Йордан Василев и съпругата му Йорданка Василева.

Детско-юношеският църковен хор „Архангелский глас” е от гр. Ловеч с диригент Димитрина Дренска. Хорът е създаден по идея на Ловчанския митрополит Гавриил и е участвал в Междунарадния фестивал в гр. Поморие. Там хорът получава грамота за високи изпълнителски постижения и Диплом за заслуги за популяризиране на православна музика. В репертоара му са включени старобългарски песнопения и творби с православни текстове.

Хор „Бодра смяна” се е утвърдил като един от най-добрите детски хорове в България. Г-жа Светла Бешовишка е настоящият ръководител на хора. Тя достойно продължава делото на своя баща и утвърждава хора, който провежда многобройни концертни турнета и носи престижни световни награди.

В края на фестивала г-жа Бистра Илиева връчи димломи на спомоществователите, които бяха подготвили грамоти на участниците, подаръци и почерпка.

Свещеник Йоан Чикалов официално закри второто издание на Детския фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни с "Многая лета" и пожелание за нови срещи.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Милован Колев

 

 

Снимки

Водосвет при отркиването на фестивалаДетски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песниОтец Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", открива фестивалаУчастниците в откриванетоГ-жа Бистра Илиева поздравява участницитеДетски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песниХорът на храм "Св. Параскева"Участниците във фестивалаУчастниците във фестивала
« предишна новинаследваща новина »