ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВСТЪПИТЕЛНО СЛОВО НА СТАРОЗАГОРСКИЯ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН ПРИ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУ В СТАРА ЗАГОРА

17 декември 2016 17:50, Българска Патриаршия
Встъпителното слово на Старозагорски митр. Киприан - 17. 12. 2016 г.

+ Старозагорски митрополит

КИПРИАН

 

ДА ИМАМЕ БЛАГОДАТ И МИР

Ваши Високопреосвещенство и Преосвещенство,

Всечестни отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри епархиоти,

Досточтими представители на светската власт в гр. Стара Загора,

Днес е празник за Старозагорската епархийска църква, за нейния новоизбран архипастир, за благочестивия клир и православно изпълнение. Аз и моите придружители-пратеници на Негово Светейшество Българския патриарх и Св. Синод, бяхме щастливи да почувстваме тържествената и братолюбезна атмосфера на това празненство още при навлизане в пределите на Старозагорския диоцез.

На всички епархиоти, пастири, общественици от всички нива на държавното управление на епархийския ни център, дошли да посрещнат и приветстват новопристигащия канонически архиерей на Богоспасаемата Старозагорска епархия с ласката на сърдечността и радостта, отправям топла благодарност, приветствам ги с отеческа любов и гореща молитва.

И тъй, идвам при вас, мои обични братя и сестри, като малък Христов апостол, за да бъда Ваш слуга, наставник и попечител. По примера на светите апостоли, чиито приемници сме днес архиереите, моето първо приветствие и молитвено благопожелание към вас е да имате благодат и мир от Бога нашего Господа Иисуса Христа /Рим. 1:7; Тит 1:4/. Като израз на обич и благодарност това благовестие ще е първенствуващо за мен като ваш архиерей и съработник в обществения живот на нашата епархия.

Избирането ми за Старозагорски митрополит всякога ще ми напомня евангелското слово: "Комуто е много дадено, много и ще се иска" /Лука 12:48/. По силата на това правило и вие оправдано ще искате от мен много неща: да бъда като Христовите апостоли - истински учител и любвеобилен наставник, постоянен и усърден молитствувател пред Божия престол, ревностен проповедник, притежаващ силата на словото, благата утеха на вярата и евангелското благочестие; да бъда образец за верните в слово, в поведение, в любов, в дух, вяра и чистота /1 Тим. 4:12/, неуморен бранител на истината и правдата, добросъвестен гражданин, патриот и миротворец /срв. 1 Петр. 2:13-17; Рим. 13:8; 1 Тим. 3:1/. Уверявам ви, че ще остана верен на този дълг и ще направя всичко, което зависи от мен, за да оправдая очакванията ви в тази насока.

Разчитам, обични, и на вашата ценна помощ, трудолюбие и постоянство, единомислие и блага воля.

Заемайки тая стародавна историческа катедра, на която са стояли толкова достойни архипастири, пред светлата памет на които с подобаващо благоговение и признателност се прекланяме, аз с непоколебима вяра и твърдо упование в Бога, с подкрепата на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, свещения клир и администрация на митрополията, православното изпълнение от Старозагорския диоцез, заявявам, че „не ще дам сън на очите си и дрямка на клепките си” /Пс. 131:4/, за да изпълня своето свещено посланичество, а именно да запазим чиста православната ни вяра, да запазим чиста българската земя, да запазим милата ни родина от всякакви зли обстоятелства, нашествия на чуждоземци, междуособни войни, бедствия и всичко, което смущава нашата душевност и устременост по Всеподателя Бога, за да опазим огромното ни наследство, завещано от нашите прадеди, да запазим целостта на обичната ни родина, в която винаги да се разгаря огънят на братообичността и нека Бог благослови тези наши трудове.

Нека, мои мили, нашите дела говорят за единодействие и взаимна любов, да се вграждат като ценен принос в строежа на новия живот и допринасят за постигане на църковно-народните идеали.

Изпълнявам особено приятното поръчение да ви преподам отеческите поздрави и първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и целия Св. Синод на родната ни Православна църква.

Молитствувам за всички от Бога крепко здраве, духовна бодрост, много радост и щастие, благи плодове и успехи във всяко добро дело.

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, любовта на Бога Отца и общението на Светаго Духа да бъдат с всички вас. АМИН.

На многая и благая лета за нашата епархийска църква и православния ни български народ, и на всички, носещи възрожденския патриотичен дух.

~~~~~~~~~~~~~

Словото е произнесено на 17.12.2016 г. на площада при катедралния храм „Св. Димитър” – гр. Стара Загора.

Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Митр. Киприан с митр. Антониий и еп. АрсенийЕпархиоти на Старозагорския митрополитВстъпителното слово на Старозагорски митр. Киприан - 17. 12. 2016 г.Представителите на общинските и държавните властиВстъпителното слово на Старозагорски митр. Киприан - 17. 12. 2016 г.
« предишна новинаследваща новина »