ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ВЪДВОРЯВАНЕТО НА СТАРОЗАГОРСКИЯ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

18 декември 2016 12:15, Българска Патриаршия
ПОСЛАНИЕ ДО СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

П О С Л А Н И Е

НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА -

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

 

ДО

ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР, ПРЕПОДОБНОТО МОНАШЕСТВО И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА

СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

 

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,

ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ, ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ,

ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ,

СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В БОГОСПАСАЕМАТА СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА,

ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ - МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ!

 

Със загриженост за настоящето и бъдещето на Старозагорска епархия и поради продължилото тежко здравословно състояние на Старозагорския митрополит Галактион, което не му позволява да изпълнява задълженията си на епархийски митрополит, и съгласно Устава на БПЦ-БП, Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия в заседанието си на 28.09.2016 г., прот. № 16 – пълен състав, реши да освободи Старозагорския митрополит Галактион от заеманата длъжност, считано от 28.09.2016 г., като от същата дата възприема титлата „бивш Старозагорски митрополит“ и на основание чл. 82, т. 3 от УБПЦ–БП Св. Синод му осигури условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение.

На същото заседание, на основание чл. 84, ал. 1 от Устава на БПЦ–БП, Св. Синод назначи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за Наместник на овакантения Старозагорски митрополитски престол, като му възложи, на основание чл. 84, ал. 2 от УБПЦ–БП, да проведе избор за Старозагорски митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 02.11.2016 г., прот. № 19 - пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ–БП, състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овакантения Старозагорски митрополитски престол.

Съгласно УБПЦ-БП и на основание чл. 87 от УБПЦ–БП, на 04.12.2016 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Старозагорска епархия за достойни приемници на Старозагорския митрополитски престол, Траянополския епископ Киприан с 24 гласа и Месемврийския епископ Яков с 20 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 10.12.2016 г., прот. № 23 – пълен състав, изслуша писмо на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Наместник на овакантения Старозагорски митрополитски престол, и изложението на Старозагорския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 11.12.2016 г. в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Старозагорски митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх от свое име и от името на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Старозагорски митрополит Негово Преосвещенство Траянополския епископ Киприан, когото Светейшият патриарх тържествено и официално поздрави като новоизбран и утвърден митрополит на Старозагорската митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква–Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод и се подписа от Председателя на Св. Синод и гласувалите епархийски митрополити.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Киприан за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества, добри познанства и цялостното му служение в светата ни Църква, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш правоправещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Киприан успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Киприан, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква, управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него - своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и пасоми да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Старозагорската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на Старозагорската епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ ЙОСИФ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

~~~~~~~~~~~~~~

Прочетено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний на 18.12.2016 г. в храм "Св. вмчк Димитрий" - Стара Загора

Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

ПОСЛАНИЕ ДО СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯВисокопреосвещеният митрополит КиприанПОСЛАНИЕ ДО СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯВисокопреосвещеният митрополит КиприанВСЕЧЕСТНИЯТ КЛИР НА СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ ВСЕЧЕСТНИЯТ КЛИР НА СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯВСЕЧЕСТНИЯТ КЛИР НА СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯВисокопреосвещеният митрополит КиприанЗападно- и Средноевропейски митрополит АнтонийЗападно- и Средноевропейски митрополит АнтонийЗнеполски еп. АрсенийЗнеполски еп. Арсений и Западно- и Средноевропейски митрополит АнтонийСТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯВисокопреосвещеният митрополит КиприанВисокопреосвещеният митрополит КиприанВисокопреосвещеният митрополит КиприанВисокопреосвещеният митрополит КиприанВисокопреосвещеният митрополит КиприанВисокопреосвещеният митрополит Киприанхрам „Св. Димитър” – гр. Стара Загора
« предишна новинаследваща новина »