ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обител

09 май 2010 19:20, Троянски манастир
Неделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обител

В навечерието на неделния ден почетен гост на св. обител бе Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий с придружаващи го лица, които бяха дошли да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка „Св. Богородица - Троеручица” – покровителка на обителта. Те се завръщат от Св. Гора – Атон, където Доростолският митрополит предвождаше църковната делегация за празника на Зографската св. обител.

За празниците многоуважавани гости на манастира бяха и доц. Димитър Димитров – диригент на патриаршеския хор при Патриаршеската катедрала храм-паметник „Св. Александър Невски”, както и хористите Кирил Бойнов и Стефан Димитров – син на маестрото, заедно със своите съпруги. С професионалното си пеене те украсиха св. богослужби.

Във възкресния ден в 9 часа камбаните възвестиха пристигането на Негово Преосвещенство Деволския епископ Теодосий – игумен на Троявската св. обител, който беше посрещнат при пеене на „Владику и священноначалника". В св. Литургия взеха участие архимандритите Августин, Пахомий, Григорий, йеромонах Кирил и монах Филарет. Заедно с братята пяха доц. Димитър Димитров, Кирил Войнов, Стефан Димитров и Милен Бакалов. Апостолското четиво чете богословът Иван Чакъров. След причастния проповед произнесе всепреподобният йеромонах Кирил Тодоров.

След отпуста Негово Преосвещенство еп. Теодосий произнесе многолетствие за Българския патриарх Максим, Св. Синод и за благопреуспяването на братята, гостите, поклонниците на манастира и целия български народ. Всички заедно с присъстващия в св. обител богомолен народ пееха с братята „На многая лета”.

Радостно е да се отбележи, че през празничните дни потокът от поклонници не секна. Много кръщавки бяха извършени на деца от цяла България. Множество вярващи от страната и чужбина имаха възможността да се докоснат и поклонят пред светинята на Троянската св. обител - иконата „Св. Богородица - Троеручица”.

Текст: йером. Кирил Тодоров, монах Филарет и Милен Бакалов
Снимки: Милен Бакалов и Йордан Антонов

 

 

Снимки

Неделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обителНеделя на Слепия в Троянската ставропигиална св. обител
« предишна новинаследваща новина »