ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстои удостояване със звание „доктор хонорис кауза" на СУ на проф. протопр. д-р Николае Дура

09 май 2010 20:10, Българска Патриаршия
Софийският университет "Св. Климент Охридски"

На 11 май от 11,00 ч. в аулата на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе тържествена церемония по присъждане почетното звание „доктор хонорис кауза” на зам.-ректора на Университета „Овидиус”, гр. Констанца, проф. протопрезвитер д-р Николае Дура. Темата на академичното слово на проф. Дура е „Отказът на папата от титула „Патриарх на Запада” – еклезиологически и канонически последици”.

Проф. протопрезвитер д-р Николае Дура е роден на 9 август 1945 г. в Ръмникул Вълчя, Румъния. През 1969 г. завършва Богословския институт в Букурещ, като специализира византология. През годините 1969-2000 специализира в юридическия факултет на Университета в Адис Абеба, Етиопия, в Сорбоната (философския факултет и Факултета по класически филологии), във Факултета по каноническо право на Католическия университет в Париж, в богословския и в юридическия факултет на Аристотелевия университет в Солун и във Факултета по каноническо право на Понтификалния университет в Тулуза.

От 1981 г. е доктор по църковно право в Богословския институт в Букурещ.

От 1997 г. – доктор по гражданско и църковно право (Utriusque Juris) на Понтификалния университет в Тулуза, Франция.

От 2002 г. – доктор хонорис кауза на Университета по хуманитарни науки в Острог (Украйна).

В периода 1986-2002 г. професор Дура е титуляр на катедрата по Църковно право в Богословския факултет на Университета в Букурещ, а от 2002 до днес – титуляр на катедрата по Църковно право и Европейски институции във Факултета по правни и административни науки при Университета "Овидиус".

На 12 март 2008 г. е избран за заместник-ректор по международната дейност на същия университет.

Понастоящем проф. Дура преподава редица дисциплини в областта както на църковното, така и на светското право, като: Църковно право, История на румънската държава и право, Международно право, Юридическа защита на човешките права, Европейски институции, Европейско социално право, Европейско право. Правата на човека и императивът за недескриминация, Византийско право, Правото у трите монотеистични рилигии (юдаизъм, християнство и ислям), История на правото, История на европейските институции.

За своята научно-изследователска дейност проф. д-р Николае Дура е награждаван многократно както от румънски, така и от чуждестранни институции:

01. 07. 1989 г. – Патриаршеска грамота „Св. Софроний Врачански”, връчена от Българския патриарх Максим за културен принос, заради откритията във връзка с последните години от живота и дейността на св. Софроний Врачански;

1999 г. – Понтификален медал „Ut Unum Sint”, връчен от папа Йоан-Павел ІІ;

2001 г. – „Национален орден за заслуги” (вариант на Ордена на Почетния легион в областта на културата), връчен от Жак Ширак по предложение на МВнР на Франция;

2001 г. – Премия „A. D. Xenopol” на Румънската академия на науките;

2003 г. – Орден „Св. Владимир”, връчен от патриарх Алексий ІІ;

2006 г. – Премия „Мирчя Манолеску” от Съюза на юристите в Румъния;

2007 г. – Златен медал на Съюза на юристите в Румъния.

За тържественото връчване на почетното звание в България пристига делегация от преподаватели и докторанти от Университета „Овидиус” в Констанца, водени от декана на Богословския факултет – Негово Високопреосвещенство архиепископа на Томис проф. д-р Теодосие Петреску.

На следващия ден, 12 май, делегацията ще участва в организираната от Богословския факултет научна сесия, посветена на св. братя Кирил и Методий. В нея проф. Дура ще участва с темата „Старобългарският език – език на богослужението и на средновековната румънска култура”.

 

 

« предишна новинаследваща новина »