ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на Българския патриарх Неофит към Мелнишкия епископ Герасим

18 декември 2016 19:15, Българска Патриаршия
СЛОВО на Българския патриарх Неофит към Мелнишкия епископ Герасим

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ГЕРАСИМЕ,

Светъл и радостен е днешният ден, когато в твое лице светата ни Православна църква се обогатява с още един млад и достоен архиерей, встъпващ на благодатния път на епископското служение. Благословен е денят, в който ти приемаш благодатния дар на Светия Дух, за да поемеш най-високото и отговорно служение в Църквата Христова, към което беше призован от Господа чрез волеизявлението на Високопреосвещените мои събратя, митрополитите на Светия Синод на Православната ни Църква. Паметен лично за тебе и за цялата ни Църква ще остане денят на твоята огнена Петдесетница, когато ти се дава властта да пасеш Христовото словесно стадо, като го водиш мъдро през стихиите на мира сего и го упътваш в божествената истина.

За днешния ден ти се подготвяше през целия си монашески път, който избра, като остави света, за да се отдадеш изцяло на вярата си в Господа и на живота според Неговите свети, спасителни заповеди. Към този ден, през изминалите години на твоите монашески послушания в светата Църква, ти показа и на дело доказа, че изборът ти не е бил случаен и неизменно следваше апостолската повеля: „Показвайте ревност за по-добри дарби, и аз ще ви покажа път още по-превъзходен” (1 Кор. 12:31). Към утрото на днешния благодатен ден през цялото това време невидимо те водеше Десницата на Всевишния, за да те въздигне посред нас – подобно на светилник (Мат. 5:14-15) – и да ти преподаде чрез Духа Светаго дара на епископството.

Всички ние – свещеноначалие, клир и миряни – сме тук, за да споделим радостта ти и да ти засвидетелстваме нашата братска в Христа любов и нашата неизменна подкрепа в предстоящото ти служение. Служение, в което ти никога няма да бъдеш оставен сам, но всякога ще можеш да разчиташ на помощта, съвета и съпричастността на всички твои събратя – архиереи, и винаги ще се радваш на любовта, подкрепата и уважението на освещения клир и благочестивото паство.

Утвърждавай се, Преосвещени владико, в преподадената ти в този ден пълнота на благодатта, без да жалиш сили и таланти, и към онова, що вече щедро ти е дарувано, Господ всеки ден ще добавя нови драгоценни дарове. Такава е святата Му воля: всекиму, който има и който не е заровил таланта си, да се преумножи (Мат. 25:29), та така да се прослави Божието свято име и светът да познае Божията благост. Всякога пребъдвай в Господа, Който някога каза на учениците Си: „Аз съм лозата, вие пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод” (Иоан 15:5). И още: „С това ще се прослави Моят Отец, ако вие принасяте много плод” (Иоан 15:8). Многоплодно нека да бъде и твоето епископско служение, защото това очаква от всички нас Божият народ – очаква го и Сам Господ, Който ни е поставил чрез Духа Светаго епископи в Църквата, която „Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28).

Тази Църква, както казва апостолът, е „Църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), кораб на спасението сред бурното житейско море и спасителен пристан за всяка страдаща и търсеща Господа и Неговата вечна правда душа. Затова така голяма е и епископската отговорност – защото епископът е залогът за нейното единство и в него тя вижда Самия Христос, както още в зората на християнството бе казал свети Игнатий Богоносец: „… Където и да се яви епископът, там да върви множеството, и където е Иисус Христос, там е Вселенската Църква” (Послание до смирненци, 8:2).

Нека крепката Божия десница всякога бъде с теб по пътя, който поемаш от днес! Нека всякога те съпровождат любовта, предаността и молитвите на цялата наша Църква и Божият Дух да бъде с теб в радостите и скърбите, в успехите и несгодите, в победите и изпитанията.

А сега приеми архипастирския жезъл, символ на духовната власт, която ти е дадена от Господа и с възприетата днес благодат от Животворящия Дух Утешител преподай благословение на народа Божи, който се молеше за тебе по време на твоята хиротония!

Божията благодат, мирът и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

На многая и благая лета, Преосвещени Владико!

На добър час в архипастирските трудове!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

&

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »