ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО КЪМ СТАРОЗАГОРСКИЯ МИТР. КИПРИАН от ЕПАРХИЙСКИЯ СЪВЕТ НА СТАРОЗАГОРСКА МИТРОПОЛИЯ

19 декември 2016 15:43, Старозагорска митрополия
Приветствието на епархийския съвет

„Благословен грядий во имя Господне“.

Ваше Високопреосвещенство,

Мене се падна високата чест да Ви приветствам от името на Епархийския съвет и служителите при Митрополията, както и от клира и народа на епархията, с „Добре дошъл” в престолния град на богодаруваната Ви Старозагорска епархия - Стара Загора. И това правя с голямо и неудържимо вълнение в душата си.

Най-напред нека всички „из глубини сердца” кажем: „Слава Богу!” Слава Богу, задето днес ние Ви имаме между нас, и то не като гост, а като каноничен митрополит на Старозагорската митрополитска катедра.

Встъпването Ви на тази катедра ни е събрало на това мило и затрогващо до сълзи тържество, което пък е израз на безпределна искрена народна обич към Вас, придружена от най-съкровени, чисти и светли надежди за утрешния ден. Нека този ден бъде благословен, паметен и ползотворен за народа и Църквата ни.

Ваше Високопреосвещенство,

Както сам виждате и чувствате, всички Ви посрещаме и приемаме с голяма обич и нескривана радост, които се четат по лицата на всички, за да зарадваме най-напред Вас и да Ви дадем да се почувствате, като „у своя си”, като у дома си, като между истински и винаги верни духовни чеда.

Разбира се, ние добре знаем какъв голям и тежък кръст поемате Вие на плещите си в днешния ден - възкачването Ви на митрополитския престол. Знаем колко стръмен, тесен и каменист е пътят на следващата Ваша служба - до края на живота Ви. Знаем също, че от тоя момент Вие от пътник или помощник машинист, ставате кормчия – пълноправен, но и главно отговорен капитан на поверения Ви от Бога и св. Църква духовен кораб, като лично поемате в ръцете си кормилото на Старозагорския епархийски кораб, натоварен не с някакви материални ценности, а с безсмъртните и струващи всяка една повече от всички богатства на света души на поверените Ви епархиоти, за да го насочвате и водите безпогрешно по бурните води на житейското море и да го изведете до тихото пристанище на спасението. А това е и рисковано и страшно. Но бъдете винаги бодър и никога не се страхувайте от трудностите. Вие не сте и няма да останете сам. Всички Ваши съработници са с вас, а също целият клир и всички вярващи в епархията, които и на дело, и с молитвите си винаги ще Ви подкрепят. При това Вие имате в ръцете си най-верния и безпогрешен житейски компас - Божието Слово. С него корабът Ви никога няма да се изложи на опасности. А над всичко това с Вас е сам Пастиреначалникът Господ Иисус, Който понесе най-тежкия кръст - Голготския, Който е невидим Глава на цялата Църква и Който е обещал да пребъде „до скончание века” със Своите служители и с всяка вярваща душа.

При това всемогъщата Божия благодат, „немощная врачующи и оскудевающия восполняющи", по свидетелството на св. ап. Павел, „в немощ се напълно проявява“ (2 Кор. 12:9). Така че и при немощ Божията благодат винаги помага и спасява, стига само да не я забравяме и занемаряваме. Затова всички усърдно се молим - тази Божия благодат никога да не оскъдява у Вас и винаги да Ви съпътства и да Ви помага през цялото Ви архипастирско служение.

Навсякъде и във всичко през време на цялото Ви служение ще имате за пример: на първо място Пастиреначалника Господа Иисуса Христа, а след това св. апостоли и особено св. ап. Павел, св. мъченици, св. отци и учители църковни, народните будители от възрожденската епоха.

Още един път – „Добре дошъл”, владико свети! На добър час в тежката Ви и отговорна служба! Дай, Боже, тя да бъде и лека и ползотворна за всички! На многая, многая лета! Амин.

~~~~~~~~~~~~

Приветственото слово е произнесено на 17.12.2016 г. в гр. Стара Загора от ставр.ик. Емилиян Димов - ст. епархийски съветник на Старозагорска св. митрополия

Снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Старозагорският митр. КиприанПриветствие към Старозагорския митр. Киприан
« предишна новинаследваща новина »