ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДОСТОИН! - Днес в Пазарджик се състоя ХИРОТОНИЯТА НА КОНСТАНТИЙСКИ ЕПИСКОП ЯКОВ

20 декември 2016 12:44, Българска Патриаршия
Контстантийски епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит

Днес, 20.12.2016 г., в изпълнение решението на Св. Синод от 14.12. 2016 г., в катедралния храм на гр. Пазарджик „Успение Богородично” се състоя хиротонията на архим. Яков (Дончев) за Константийски епископ.

Хиротонията бе извършена по време на тържествената архиерейска св. Литургия в деня, в който Църквата чества апостолския мъж св. Игнатиий Богоносец. Св. Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, с когото съслужиха и съучастваха в хиротонията на Константийски епископ Яков синодалните архиереи: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и епископите: Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий - игумен на Троянския манастир, Браницки Григорий - викарий на Софийския митрополит, Агатополски Йеротей - викарий на Сливенския митрополит, Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, а също свещенство от Пловдивска епархия и страната.

В храма на богослужението за Игнажден и хиротонията присъстваха областният управител на област Пазарджик - г-жа Гинче Караминова, кметове на общини от Пловдивска област, депутати, официални гости от академичните среди и стотици православни християни.

Достославно в Господа бе изповядването от наречения за епископ на православния Символ на вярата. Свято прозвуча и тържественото даване на епископските обещания той да пази каноните на светите апостоли, на седемте Вселенски събори и на Поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ-БП и да спазва Устава на БПЦ-БП.

След като получи атрибутите на епископската власт - сакос, омофор, енголпие и митра, при гръмки и тържествуващи възгласи "Достоин!" Константийският епископ Яков се включи в първата си св. Литургия вече като член на българския и всеправославен епископат.

Всеобща бе радостта от хиротонията на Константийския еп. Яков - новия архиерей на Българската православна църква, с чието приемане в числото на българските епископи те придобиха още един духовен воин и събрат в продължаването на апостолското дело сред българския народ. А всички ние - чрез състоялата се хиротония - придобихме още един архипастир, който да ни наставя в правата вяра и добродетелния живот, да ни опазва от видимите и невидимите врагове на нашето спасение, да ни подкрепя с молитвите си и чрез служението си да ни освещава, за да бъдем духовно лозе, което принася плод стократен в живота на Църквата на нашия Господ и едничък Спасител Иисус Христос. "Та да не отпаднем и бъдем лениви, но бодърстващи и действени, да се намерим готови да влезем в радостта и Божествения палат на Неговата слава, гдето не престава гласът на тия, които празнуват, и е неизразима насладата на ония, които гледат неизказаната красота" на Божието лице.

В словото си към новопроизведения Константийски епископ Яков Пловдивският митрополит Николай му завеща да пази чиста православната вяра, да пази високото си призвание, да помни, че Божията благодат "се в немощ проявява" и да дерзае с упованието във всегдашната Божия подкрепа - по примера на пленителното и достойно служение на днес чествания светител Игнатий Богоносец.

В отговора си Константийският епископ Яков подчерта, че най-свято ще пази Православието - в безропотно послушание към епархийския си архиерей и Св. Синод и в непрестанна грижа за духовния напредък и вечното спасение на повереното му паство.

От името на Светейшия Българския патриарх поздравително слово прочете Мелнишкият епископ Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, с което той предаде на новопроизведения български епископ отеческото и първосветителско благословение на патриарх Неофит - за доброплодно служение в името на Св. Троица и в помнене, че епископът е служител, поставен да се грижи за спасението на вярващите в единствената истинска Христова Църква - Православната!

Митрополит Николай връчи на Константийския епископ Яков епископски жезъл, даде отпуст на св. Литургия и отново поздрави всички присъстващи като специално благодари на своите събратя архиереи - за солидарното и благодатно съслужение на св. Църква и за единодушната им подкрепа за това Пловдивска епархия и Пловдивска митрополия да се сдобият с втори викарен епископ - за всеобща полза и душевно спасение.

Константийският епископ Яков раздаде нафората на стотиците богомолци, които придойдоха при своя нов епископ, за да го обсипят със сърдечните си поздравления, искрена почит и молитвени благопожелания за благодатно светителстване!

Самият Константийски епископ Яков благослови читателите на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия като благопожела с предрождественска радост - мир и любов, и Христос да се роди в сърцата ни!

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА, ПРЕОСВЕЩЕНИ КОНСТАНТИЙСКИЙ ВЛАДИКО!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Константийски епископ Яков ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит и като отговарящ за Пазарджишка духовна околия, в която служат 55 свещеници.

Очаквайте още подробности и празнични кадри от светлото събитие.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Произвеждането на новия Константийски епископ ЯковКонтстантийски епископ Яков благославя с трикири и дикири "духовното лозе"Новият епископ на БПЦ-БП Константийски еп. ЯковАрхиерейски благослов от Константийски еп. ЯковПловдивски митрополит Николай благославя народаПловдивски митрополит Николай Вярващият народ - в богомислие и молитваКонтстантийски епископ Яков слуша словото на Пловдивския митр. НиколайПловдивски митрополит Николай и Великотърновски митрополит ГригорийЛовчански митр. Гавриил и Неврокопски митр. СерафимСловото на Пловдивски митр. Николай към Константийски еп. ЯковВеликотърновски митр. Григорий, Варненски митр. Йоан, Старозагорски митр. Киприан, Велички еп. СионийСловото на Пловдивски митр. Николай към Константийски еп. ЯковМелнишки еп. Герасим, Браницки еп. Григорий, Знеполски еп. АрсенийВръчване на епископския жезълСлово-отговор на Константийски епископ ЯковВсеобща благоговейна радост за новопроизведения Константийски еп. ЯковПатриаршеско поздравление към новия епископ, прочетено от Мелнишки еп. ГерасимМелнишки еп. Герасим чете Патриаршеското поздравително слово към еп. ЯковМелнишки еп. Герасим към Константийски еп. Яков - от името на Българския патриархПловдивски митр. Николай, Великотърновски митр. Григорий и Варненски ЙоанСтарозагорският митр. КиприанМелнишки еп. Герасим чете Патриаршеското поздравително слово към еп. ЯковЕп. Яков получава почетния знак на Община ПазарджикЦветя, поздравления и обич в Господа за еп. ЯковЕп. Яков получава почетния знак на Община ПазарджикМитрополит Николай беседва с дечицата в храмаОбластният управител на Пазарджик поздравява еп. Яков
« предишна новинаследваща новина »