ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Руския храм-подворие в София

09 май 2010 22:49, Софийска митрополия
Руската църква в София

Днес Руската църква-подворие „Св. Николай Чудотворец” празнува своя втори храмов празник. На 9 май Българската православна църква чества пренасяне мощите на св. Николай Чудотворец от гр. Мира в гр. Бари, Италия. Този празник е известен у нас като Летни Никулден.

За руския народ /руската общност в България/ в този ден има още един радостен повод - навършват се 65 години от Победата във Великата отечествена война 1941-1945 г. Това е един от най-големите им празници - Денят на Победата. В тази война бившият Съветски съюз дава огромни жертви, които съгласно данни на Министерството на отбраната са близо 26,6 милиона души, две трети от които са гражданско население. Това е повече от половината загуби във Втората световна война, в това число както на фашистка Германия с нейните сателити, така и страните, воювали с нацизма.

В празничния ден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия оглави неговият викарий - преосвещеният Знеполски епископ Йоан. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие йеромонах Зотик, предстоятел на храма, ик. Симеон Минчев и свещеник Николай Нешев от храмовото духовенство и дякон Сава Кокудев.

След края на литургията Софийският викарий и духовенството отслужиха последователно благодарствен молебен към Бога, Който ни дарува благодатни и мирни дни, след което и панихида за загиналите руски войни, отдали живота си за вярата и отечеството си.

Епископ Йоан поздрави храмовото духовенство и енориашите с техния втори храмов празник и като изходи от тропара на св. Николай, в който се казва, че Мирликийският чудотворец е „образ на кротостта” каза, че днес в това конкурентно време и силно желание за самоизява кротостта не се възприема като добродетел. „Кротостта е и свидетелство за Христовия мир в нас, тя е външна изява на смирението на човека, а то е духовна сила и мощ дори в днешния комерсиален век”.

Епископът припомни и повода за 65-годишния юбилей - победата над фашистка Германия. Денят на Победата е празник не само за народите от бившия Съветски съюз, но и за всички в Европа. Софийският викарий каза още, че това което преживава като радост Руската църква е и наша радост, „това което преживява руският народ като болка е и наша болка, защото всички в Христа едно сме!” Еп. Йоан изказа съчувствие към всички, които са преживяли ужасите на войната, пожела им Бог да ги укрепява, а да прости тези, които си отидоха от този свят, защитавайки не само отечеството си, но и вярата си.

 

 

Тескт и снимки : Весела Игнатова

 

 

Снимки

Руската църква в СофияЦелувателна икона на св. НиколайДеца в храмаВеликият входВеликият входЕп.ЙоанПразник в Руската църкваПразник в Руската църкваЕп.ЙоанПразник в Руската църква
« предишна новинаследваща новина »