ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден в Поморие

10 май 2010 10:07, Сливенска митрополия
Гергьовден в Поморие

Град Поморие е основан като гръцка колония с името Анхиало в края на V век преди Христа. През 812 г. хан Крум превзема града и го присъединява в пределите на българската държава. На 20 август 917 г. цар Симеон Велики нанася историческото поражение на византийската армия в битката при река Ахелой. Впоследствие градът е преминавал ту в пределите на българската, ту на византийската държава. Поморие често е бил опожаряван и разрушаван. Разрушавали са го готи, авари; унищожавали са го пожари и природни бедствия, затова има малко запазени старинни сгради и антични паметници. На 30 юли 1906 г. гръцката част на града е запалена и населението се изселило в Гърция, където са основали селищата Неа Анхиалос, Анхиалос и Евксинуполис, които съществуват и досега. През 1934 г. древното име на град Анхиало е заменено с днешното - Поморие.

В древния град Анхиало християнството прониква още в края на І век. Според църковното предание св. апостол Андрей на път за Киев минава през черноморския град и основава християнска община. Има сведения, че Анхиало още от трети – четвърти век е епископски център, чийто епископ през ХІІІ век е получил титлата митрополит. Счита се, че на това място още от VІІ век е съществувал манастир, посветен на св. Георги, но след падането на България под турско робство той е бил разрушен.

В края на ХVІІІ век в покрайнините на Анхиало се заселва турски бей, който създал голямо феодално владение – чифлик. Преданието разказва, че по съновидение на един от ратаите бил открит лечебен извор и мраморен барелеф на свети Георги. Беят бил болен от неизлечима болест, но след като го поръсили с вода от извора, се излекувал, а в знак на благодарност построил малък параклис, с който поставил началото на светата обител. Манастирът ”Св. Георги” в днешния си вид съществува от 1856 година.

6 май е обявен за официален празник на град Поморие. И тази година Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отслужи св. Литургия в манастирския храм и благослови хилядите жители на Поморие и дошлите поклонници от различни краища на Югоизточна България. Повече от сто бяха и гостите от град Неа Анхиало от Република Гърция. На светата Литургия присъстваха кметът на града г-н Петър Златанов, общински съветници, областният управител на Бургас г-н Константин Гребенаров, депутати от Бургаския избирателен район, представители на държавни и обществени организации и на бизнеса. Гостите на манастира с часове чакаха реда си, за да се поръсят с вода от лековития манастирски извор.

Тази година за Гергьовден град Поморие получи изключително голяма сугуба благодат. С благословението на високопреосвещените митрополити Сливенски Йоаникий и Доростолски Амвросий в манастира бяха донесени за поклонение св. мощи на светите Трисветители – Йоан Златоуст, Григорий Богослов и Василий Велики и на св. Дасий. Светите мощи ще останат в манастира до 10 май.

 

 

Снимки

Гергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в ПомориеГергьовден в Поморие
« предишна новинаследваща новина »