ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна молитва в гр. Шумен в памет на загиналите във Втората световна война

10 май 2010 11:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
9 май

Свещенослужителите от храм "Св. Три светители", гр. Шумен, прот. Красимир Капитанов и свещ. Васил Василев, отслужиха панихида на 9 май /Неделя на Слепия/ след св. Божествена литургия в памет на загиналите във Втората световна война български и чужди православни вождове и войни, паднали по бойните полета за Освобождението на своите отечества от фашистко-нацистката диктатура в Европа и света. Поводът беше 65-годишнината от Победата над хитлерофашизма.

В храма присъстваха основните медии в града, които отразиха събитието.

Присъстваха и много християни, които преклониха глави пред светлата памет на героите и на своите сродници, участвали в последната фаза на Отечествената война.

След службата отец Васил произнесе слово "Да прогледнеш духовно", като подчерта духовната слепота на Хитлер и Мусолини, които доведоха света до ужасно състояние, с повече от 60 милиона жертви.

„Девети май е не само празник на победата в най-опустошителната война, която историята познава. Той е и ден за размисъл за това, че злото не идва само, че то събира своята сила от безразличието, от липсата на обединение, от това, че не защитаваме свободата си. Днешният ден е празник на мира и стремежите ни да живеем свободно и да сътворяваме себе си в една мирна и обединена Европа“.

Бог да упокои загиналите в Небесното Царство!

Текст: свещеник Васил Василев
Снимка: в. Шуменска заря

 

 

« предишна новинаследваща новина »