ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посещение на българска църковна делегация в Одрин

10 май 2010 15:22, Българска Патриаршия
Стобийски еп. Наум

Българска църковна делегация начело с Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум бе на 8 и 9 май в гр. Одрин, за да вземе участие в празника на българския храм „Св. Георги”. Тъй като българите от църковната община в Истанбул нямат възможност да пътуват в делничен ден, традиционно св. архиерейска Литургия за празника се отслужва в първата неделя след 6 май - Гергьовден.

По решение на Светия Синод на БПЦ тази година светата Литургия в одринския храм „Св. Георги” на 9 май, неделя, бе оглавена от преосвещения Стобийски еп. Наум. В съслужението взеха участие предстоятелят на храма свещ. Александър Чакърък и дякон Иван Петков.

В богослужението взеха участие както българи от Цариград, дошли специално, за да почетат паметта на св. Георги, така и официалните лица: министърът без портфейл Божидар Димитров, в чийто ресор влизат българите живущи отвъд границите на България, директорът на Дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов и генералният консул на България в Одрин Вълчо Марков.

След като бе дадено начало на богослужението, на клира по време на утренята и светата Литургия пяха презвитерата и дъщерята на българския свещеник в Одрин Александър Чакърък. По-късно към тях се присъединиха и певците от църковния хор към българската църковна община в Истанбул.

Символът на вярата бе прочетен от министър Димитров.

В своето слово епископ Наум благодари на всички българи, пропътували не малко километри, за да отдадат своята почит към св. великомъченик Георги и да почетат празника на посветения на мъченика-войн български храм в Одрин, допринасяйки по този начин за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край.

Бе отбелязано, че българите не забравят своите светини зад граница и потокът поклоници от България, дошли да се поклонят в двата български храма в Одрин, никога не престава. Около 2 000 българи са се поклонили в храм „Св. Георги” на самия му празник 6 май и там са отправили своите молитви към Бога и Неговия угодник свети великомъченик Георги Победоносец.

В Одрин църковната делегация посети и другия български храм, посветен на светите равноапостолни император Константин и царица Елена.

Текст: дякон Иван Петков
Снимки: Сотир Текели

 

 

Снимки

Храм "Св. Георги"Архиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринСтобийски еп. НаумДякон Иван ПетковКлиросните певциГ-н Емил Велинов на клираАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринЧетене на ЕвангелиетоСемейство Текели, дългогодишни служители при българските гробища в ИстанбулАрхиерейско богослужение в ОдринО. Александър ЧакъръкАрхиерейско богослужение в ОдринОфициалните лицаМинистър Димитров чете Символа на вяратаАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринАрхиерейско богослужение в ОдринНадгробна плоча на българския митрополит Евстатий ПелагонийскиПред х. "Св. Константин и Елена"Пред х. "Св. Георги"
« предишна новинаследваща новина »