ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен към св. Николай в едноименния морски храм в гр. Варна

10 май 2010 12:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

На 9 май – Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец – в едноименния морски храм в гр. Варна иконом Димитър Стоев в съслужение с дякон Ясен Шинев отслужи молебен към светителя – патрон на храма.

За поклонение и молитва в центъра на храма бяха поставени мощите на св. Николай, които се пазат там.

Морският храм "Св. Николай" е построен през 1865 година. Стари хора разказвали, че причината за градежа станал обет, даден пред Бога и пред закрилника на моряците св. Николай. При едно от пътуванията на варненския търговец Параскева Николау до Одеса в морето се разразила страхотна буря. Изплашеният търговец обещал, че ако стигнат живи до пристанището, ще вдигне църква и болница в чест на светеца. Запознати твърдят, че в историята на храмовете няма друга черква, построена със средствата на само един човек.

Параскева Николау повече не се върнал във Варна, но въпреки това изпълнил даденото пред светеца обещание. Той пратил средствата и упълномощил Панко Георгиев да разполага с тях, като ги похарчи за строеж на църква и болница. Строежът започнал през 1859 г. и продължил шест години.

Храмът "Св. Николай" е единственият морски храм в България. Това станало през 1927 г., когато двама български капитани отнесли на Божи гроб икона от храма, осветили я и я върнали. Тогава той бил записан в църковните книги като морски. Тук преди 9 септември са ставали и клетвите на варненските моряци.

В храма са изложени за поклонение частици от мощите на: св. Николай Чудотворец, св. праведен адмирал Фьодор Ушаков, св. преподобни Теодор и Александър Санаксарски и св. Игнатий Брянчанинов.

Тъй като в продължение на много години – от 1961 г. - храмът не е съществено ремонтиран и обновяван, с течение на времето неговото състояние сериозно се е влошило. Това е причината църковното настоятелство и служещите в храма четирима свещеници да предприемат кампания за набиране на средства за неговото обновяване.

Желаещите да помогнат за възстановяването на този свят и единствен по рода си морски храм, посветен на св. Николай Чудотворец – самият той щедър и милостив дарител и силен молитвен застъпник пред Господа - могат да се свържат с председателя на църковното настоятелство - о. Василий Шаган, на адрес:

гр. Варна 9000, бул. „Св. Княз Борис І” № 35

на телефон 052 / 62-27-27

Дарителска сметка за набиране на средства за реставрация на стенописите и ремонт на храма:

Big STSABGSF

IBAN 96STSA93000003941897

Още за храма можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска митрополия: http://mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=27

 

 

Снимки

Мощите на Светителя Мощите на св. НиколайКтиторътМолитва
« предишна новинаследваща новина »