ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе 100–тният брой на вестник „Алтернатива”

10 май 2010 12:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Брой 100

- Как беше поставено началото на вестника?

- Човекът е факла, която трябва да се запали, а не буре, което трябва да се напълни – така беше отговорил един свети отец на въпроса какво е човек (перефразирам). Минаха цели 10 години, откакто излезе първият брой на вестника – четири черно-бели страници. Тогава се бяха „запалили” няколко младежи от енориите при храм „Св. цар Борис” и „Св. Николай Чудотворец” в гр. Варна и заедно с прот. Добромир Георгиев стартираха издаването на вестника.

След година и половина „запалиха” и мене и като имащ малко повече опит в тази област, приех да стана редактор. После върнаха сградата на храм „Св. архангел Михаил” (бившия музей на Възраждането) на Църквата и бе създаден Духовно-просветният център с ръководител прот. Василий Шаган, който приюти вестника. Преди малко повече от пет години вестникът стана епархийски. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил „Алтернатива” започна да се разпространява не само в нашата епархия, но и из цялата страна.

- Много ли са 100 броя?

- Всяка кръгла годишнина обикновено е повод за равносметка. А тук тя може да бъде единствено дадена от читателите. В проекта на вестника като мото е записано: „Вестникът главно се стреми да е насочен към хора, които имат вяра в Бога, но са с неосъзнати или неправилни представи за Него. Основната цел на вестника е просветителска - запознаване с истините на православния живот на хората, които се наричат православни само по традиция и не възприемат правилно вярата си. Стремежът е чрез публикуваните статии да се предпазят хората от двете крайности – секуларизацията и фалшивата религиозност. Чрез публикуването на редакторски статии, разкриващи лично мнение и опит на автора, пък се опитваме да се покаже, че много млади хора водят реален православен живот, и че Църквата не е място, където Бог ни потиска и ограничава като личности, а напротив - дарява ни свобода и ни спасява от лъжите на този свят.” Дали сме успели да събудим вярата у читателите? В една от статиите си, озаглавена “Ела и виж”, бях написал: ”Ако продължим да морализаторстваме и да пропагандираме християнските идеи и ценности с идеологически клишета, а не да свидетелстваме за вярата ни, ще стигнем до задънена улица... Но какво можем да покажем на човека ние освен живот в църковната общност, изпълнен с общение и споделена любов. Ако някой попадне в такава среда, където хората наистина се интересуват от ближния си, стремят се да имат жива вяра, сам ще разбере, че причината за неговата трагичност и за "неуспеха" на християнството в света е опитът да живеем без Бога.” Човек ще последва Христос само ако види Бога в човека насреща му. В 13-а глава на първото послание на апостол Павел до Коринтяни е казано много ясно: „...щом любов нямам, нищо не ме ползува”. Ако сме успели да накараме човека след като прочете вестника да изпита малко повече любов към Бога и ближните си, значи сме успели. Защото единственият критерий е любовта – тя „никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат” (1Кор. 13:8).

Интервю с главния редактор на вестника Явор Георгиев

 

 

Снимки

Явор ГеоргиевЛото - брой 70
« предишна новинаследваща новина »