ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественски благослов от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит ДОМЕТИАН

24 декември 2016 10:20, Видинска митрополия
Рождественски благослов от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит ДОМЕТИАН

„Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” /Лук. 2:10-11/

Възлюбени в Господа братя и сестри, членове на Светата ни Православна Църква и чеда на скъпата ни Родина – Майка България,

Честито Рождество Христово!

Отново сме преизпълнени със сияйна радост от небесното благовестие на ангелските сили: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” /Лук. 2:14/. Всички заедно отбелязваме великото събитие в световната история – Рождеството на Господа наш Иисус Христос, Сина Божий, Който прие човешки образ, та в това естество да спаси човечеството от робството на врага и осъждането на вечна смърт.

Провиденото велико таинство от старозаветния пророк Исаия: „ето, Девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще му нарекат името Емануил”, което ще рече: С нас е Бог” /Мат. 1:23/ се изпълни. Хвърлен е оня спасителен мост, който незримо съединява Бога с човека, небесното със земното, за да ни направи синове и дъщери на светлината, съпричастни на Божията любов и промисъл в живота. Дългоочакваният от множество поколения Месия се роди, за да отстъпи мракът от света, да повали гордостта, омразата да обезсили и безверието да съкруши.

Роди се Хрисос! Родилият се Богомладенец донесе мир, любов, истинност и справедливост в света! Роди се Спасителят на човешкия род! Няма я вече бездната, която по-рано отделяше човека от Бога и небето, греховете на човечеството са изкупени от Христос, и всички ние имаме открит достъп към престола на благодатта Божия /Евр.4:16/.

И тъй, братя и сестри, нека в този дългоочакван, изпълнен с благодат, радостен и спасителен за цялото човечеството ден да хвалиме Господа, всички и да Го прославяме; защото Неговата милост към нас е велика /Пс. 116/. Нека да Го славим и хвалим за всичко, както направиха и пастирите, които последваха чудната звезда в тихата и свята Рождественска нощ, която ги отведе във витлеемската пещера. Нека да носим в сърцата си родилия се Младенец-Предвеченя Бог, да слушаме и изпълняваме Господните слова, които са пълни с благодат, защото това е верният път за духовно съвършенство и прозрение за истината, която ни прави свободни. Нека през настъпващата нова година, виждайки и чувствайки великата Божия любов към нас, да бъдем преизпълнени с християнски добродетели – вяра, надежда и любов, да бъдем по-добротворни, да бъдем единни. Нека и с усърдие да се трудим на благо народа и на пользу Церкви и Отечества.

С отеческа обич честитя на всички Ви светлото Рождество Христово и Новата 2017 година!

Молитствам от родилия се Богомладенец да дарува мир, здраве, спасение и във всичко преуспяване на всички наши чеда, живеещи в Родината ни и онези, които са извън нейните предели!

На Многая и благая лета!

Честито Рождество Христово!

Честита 2017 година!

С благословение и неизменна обич в Господа,

+ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

 

 

« предишна новинаследваща новина »