ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

24 декември 2016 17:07, Българска Патриаршия
БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

На Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави полагащата се тържествена и всерадостна утреня за Бъдни вечер.

„Отново Божият храм ни събира, за да съпреживеем в единство и в единомислие откриването на тайната, „… умълчавана от вечни времена, а сега явена, и … по заповед на вечния Бог, възвестена на всички народи, за да се покоряват на вярата” (Рим. 14:24-25). И тази година, в очакване на святата нощ на Рождеството ние сме заедно, за да свидетелстваме с вярата си за откриването на великата тайна на благочестието: „Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). Сам Той – Творецът и Промислител на всичко съществуващо – влезе като човек в сътворения от Него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува от греха и смъртта и да даде възможност на човека да се завърне във висотата на своето божествено призвание”, каза в словото си Негово Светейшество. Той подчерта, че трябва „да възрастваме в Божията любов и в богоподражанието, към което сме призвани чрез Божията благодат, и всякога да търсим Божия мир и Неговата правда, като се утвърждаваме в посочените ни от Него вечни и непреходни истини, ценности и добродетели, като свято пазим заповяданото ни от Него единство във вярата и любовта, за които Той се молеше на Отца: „Да бъдат всички едно, …та да повярва светът, че Ти си Ме пратил” (Иоан 17:21).”

Заедно с патриарх Неофит съслужиха Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим - гл. секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски", Маркианополски еп. Константин, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, и многобройно столично свещенство.

Молитвено участие в предрождественската богослужба взеха участие президентът на РБългария г-н Росен Плевнелиев, г-н Емил Велинов - директор на дирекция "Вероизповедания" при МС на РБългария и други официални гости.

Утре от 9,30 часа ще започне и тържествената св. божествена Литургия по повод славното Рождество на Спасителя.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"БЪДНИ ВЕЧЕР В ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"
« предишна новинаследваща новина »