ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи св. Литургия на Рождество Христово в град Шумен и посети жителите на село Хитрино

26 декември 2016 00:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"

На 25 декември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична света Литургия за Рождество Христово в храм "Св. Възнесение Господне" в град Шумен. В края на богослужението архиереят отправи сърдечен поздрав към предстоятеля на храма ставрофорен иконом Димитър Стойков - архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, благодари му за всеотдайното служение и му подари нагръден кръст.

Митрополит Йоан отличи с офикия "протойерей" свещеник Иван Павлов, служещ в храм "Св. Три Светители" в град Шумен. Архиереят благопожела на отците радостта от рождението по плът на нашия Спасител да ги укрепва и пази. Молитвено участие в службата взеха кметът на община Шумен г-н Любомир Христов и представители на общинското ръководство на града.

След като възвести Патриаршеското и Синодално Рождественско послание митрополит Йоан заяви, че нашата радост от Рождеството по плът на нашия Спасител не може да пресъхва, но в нея може да има и тъга и това е напълно оправдано и истинно, тогава, когато видяхме, че загинаха хора при трагичен инцидент на територията на епархията. Затова ние състрадаваме на тях и участваме в тяхната скръб, защото те претърпяха голяма загуба. Разделиха се с близки човеци и една голяма част от тях загубиха своите домове. Но независимо от всичко, което се случва, това е едно изпитание на вярата на човека. Ние в това тържество на Рождеството влагаме в основата радостта, защото все някога на хоризонта, след преживените тъжни обстоятелства и трагични събития ще се появи и великото и съзидателно Божие благословение. Ето това е нашата вяра и тя ни крепи в такива моменти.

След края на службата, в деня на един от най-светлите наши празници - Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство посети жителите на село Хитрино. Той заяви, че наш християнски дълг е да видим хората, които са страдащи и най-малкото, което можем да направим, е да окажем своята съпричастност. Варненска и Великопреславска света митрополия направи дарение от 15 000 лв., които бяха преведени по сметка на Община Хитрино. Енорийски храмове на територията на епархията също се включиха в дарителската инициатива на митрополията. Със събраните от тях средства бяха закупени топли завивки за жителите на с. Хитрино.

Негово Високопреосвещенство се срещна с премиера в оставка Бойко Борисов и с кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил, който изрази искрената си благодарност от посещението на митрополит Йоан и заяви, че хората са имали нужда от тази морална подкрепа.

Премиерът в оставка Бойко Борисов благодари на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и на районния мюфтия, че са посетили заедно жителите на с. Хитрино и призова хората към единство в този труден момент, въпреки различните им вероизповедания.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на нашата държава, чрез нейното ръководство и на всички българи, които в такова изпитание подават своята ръка, дават своите финансови средства и дават своята молитва за взаимна помощ. Митрополит Йоан заяви, че ние молим Всеподателя Бога да пази нашата епархия и цялата ни родина от беди и злощастия, от такива скръбни обстоятелства.

 

 

Снимки

Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Празнична Света Литургия в храм "Св. Възнесение Господне"Негово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село ХитриноНегово Високопреосвещенство посети жителите на село Хитрино
« предишна новинаследваща новина »