ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественски детски лагер в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“

26 декември 2016 13:58, Видинска митрополия
Рождественски детски лагер в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“

На 19 декември, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец, се проведе Рождественски детски лагер.

Инициативата за провеждането на лагера бе съвместна между Клисурския манастир, Областна Дирекция на МВР – Монтана и Регионално управление по образование – Монтана.

Участващите деца бяха ученици от основни училища в гр. Монтана. Главен ръководител на вероучителните занятия при съдействието на сестрите монахини бе Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия и духовен наставник на сестринството в Клисурския манастир.

В провежданите занимания децата бяха запознават с основни истини на православната вяра свързани с Рождество Христово. Бяха засегнати, още, значението на поста, молитвата и богослуженията, както и съпътстващите празника и народни традиции.

В програмата на лагера бе предвидено присъствие на богослуженията, да се запознаят с ролята и значението на православната иконопис, и от части с историята на Българската православна църква. За целта тематичните беседи бяха провеждани в зимния параклис на св. обител, в иконописното ателие на монахините зографи и манастирския музей където се съхраняват важни църковни реликви, личните одежди и вещи на Екзарх Антим І, както и много старинна църковна утвар.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2ijcSj3

Текст: послушница Боряна Николова
Снимки: монахиня Михея

 

 

« предишна новинаследваща новина »