ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица

26 декември 2016 18:26, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица

На 26 декември Църквата чества празника Събор на Пресвета Богородица, в който прославяме Божията Майка и родствениците по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос – св. Йосиф Обручник, светия цар, пророк и псалмопевец Давид и св. апостол Иаков, брат Господен.

На този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейската св. Литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица” в гр. Пазарджик в съслужение с Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Участие в светата богослужба взеха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от града и епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Много благочестиви християни, сред които и кметът на община Септември Марин Рачев, бяха дошли да участват в духовното тържество, да потърсят благодатната закрила и утеха на Божията Майка. Епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с проповед за великата тайна на благочестието – Рождество Христово, в която каза:

„Безплътният се въплъщава, Безначалният се зачева, Словото възприема плът, безкрайно Великият се умалява, Безпределният възприема пределност. Бог се съчетава с човека. И както казва св. ап. Павел в Посланието до евреите - Бог се съединява с човека и хората и „ затова Той се не срамува да ги нарича братя” (Евр.2:11).

Църквата просвещава ума и сърцата ни с бездънен духовен смисъл, с благодатно красиви духовни чувства, от които бликат светлината и благодатта на тази великата тайна – тайната на Боговъплъщението. Разтърсващо велика, неизмеримо дълбока и безкрайно свята е тази тайна на благочестието.

Но защо душите на мнозина, празнуващи Христовото Рождество, са глухи и слепи за тази пазена в лоното на Църквата тайна? Защото те са залинели от тлъстите веществени трапези на този свят, защото са натежали от натъпканите със земна пръст мисли и чувства, защото са омаяни от една друга светлина, светлината на един друг празник. Непонятна обредност в обичайните за случая поздравления и слова, в много от които вечните истини звучат все по-безсмислено и все по-плахо за сметка на силнотупнящия пулс на времето.

Има ли тук място за Христа? Има ли тук място за живия Бог, за Сина Божий, станал Син Човешки? Има ли предел човешкото безумие, което пропъжда Христа от празника на Христовото Рождество? Стихиите на този свят безмилостно заслепяват сетивата ни с крясъка, блясъка и веселието на един друг празник – на празника без Христа. Кое човешко слово може да се възвиси до тайната, която прославя светата Църква? Коя човешка мисъл може да се издигне до безмерното смирение на Всемогъщия Бог, на Бог Слово, роден от майка девица като бездомен Младенец?

Обични братя и сестри, до тази тайна на благочестието, която възпява и прославя светата Църква, може да се докоснат единствено тези, чиито сърца са готови сами да станат подслон на Богомладенеца, та именно Той да ги поведе като безкрайно могъщ Бог и безкрайно смирен Човек към изгубения рай, в дома, в жилищата на Небесния Отец.”

В края на светата Литургия епископ Арсений отличи с офикия „протоиерей” свещеник Боян Кочев –секретар на архиерейското наместничество в Пазарджик. Владиката преподаде архипастирския поздрав и благослова на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1208-26122016g-sabor-na-presveta-bogoroditza-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-katedralniya-hram-uspenie-bogorodichno-grad-pazardzhik.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица Архиерейска св. Литургия в Пазарджик за празника Събор на Пресвета Богородица
« предишна новинаследваща новина »