ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в с. Шуменци, Тутраканска духовна околия

10 май 2010 15:57, Русенска митрополия
Св. Литургия в с. Шуменци

На 8 май, св. ап. и ев. Йоан Богослов, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи св. Литургия в храм „Св. Георги”, с. Шуменци, Тутраканска духовна околия. В архиерейското богослужение взеха участие свещ. Михаил Михайлов, председател на църковното настоятелство при храма, ик. Георги Георгиев и ставр. ик. Евгений Дечев.

Вдъхновителна проповед за светия апостол и евангелист Йоан Богослов произнесе г-н Ангел Младенов.

На края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави вярващите християни с празника на св. ап. и ев. Йоан Богослов. Той подробно разказа за живота и творчеството на евангелиста. Символът на св. Йоан Богослов като писател е орелът, заради неговата особено възвишена богословска мисъл. От общо двадесет и седемте новозаветни книги, пет от тях носят името на св. Йоан Богослов. Това са четвъртото св. евангелие, три съборни послания и Откровение на св. Йоан Богослов. Образът на вдъхновения евангелист винаги присъства върху обкова на всяко напрестолно св. евангелие и се поставя на горния десен ъгъл на св. престол, при освещаване на нов храм.

За здравето на всички жители на с. Шуменци духовниците отслужиха водосвет и в един глас изпяхме "Многая лета" за преуспяването на духовната и светската власт.

Свети апостоле и евангелисте Йоане Богослове, моли се на Бога за нас!

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Пристигането на архиереяПосрещането на архиереяВелик входСв. ЛитургияПроповедПроповедВодосвет"Св. Георги" - храмовата иконаИкони от царския ред на иконостасаСвещенослужители

Видео

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »