ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски" в град Търговище

27 декември 2016 23:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски" в град Търговище

На 27 декември, когато честваме Св. първомъченик и архидякон Стефан, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична Света литургия в храм "Св. Йоан Рилски" в град Търговище.

В празничното богослужение взеха участие прот. Димитър Байков, прот. Бисер Христов, прот. Антоний Андонов, свещ. Димчо Динев и дякон Любомир Георгиев. Молитвено участие в службата взеха кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров и г-н Светлин Бонев - Областен управител на Търговище. Богослужението беше украсено от песнопения посветени на Св. архидякон Стефан и от Рождественски катавасии.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан заяви, че Св. първомъченик и архидякон Стефан е изпълнил повелята на нашия Господ Иисус Христос да обича своите ближни. Св. архидякон Стефан се моли за хората, които в своята злоба го убиват с камъни, Господ да не им зачита този грях. Св. първомъчник и архидякон Стефан е свидетел на нещо уникално в историята на Църквата. Той вижда Бог в слава и Синът Божий седнал отдясно на престола Господен. Това свидетелство означава, че този човек е имал изключително чисто сърце и Бог неслучайно се явява нему, за да го утвърди в подвига на мъченичеството му. Бог винаги е засвидетелствал любов към своите чеда и прослава, която те имат след смъртта си и почитта, която Църквата им отдава. Св. първомъченик и архидякон Стефан е този, който като венец пред Бога престоя и изтърпя всичко онова, на което беше подложен. Той имаше силен дух и можеше винаги да изобличава и да казва всичко право и истинно и да не се страхува, защото той знаеше, че "истината ще ни направи свободни" (Йоан 8: 32).

 

 

Снимки

Храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"Празнична Света Литургия в храм "Св. Йоан Рилски"
« предишна новинаследваща новина »