ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бог да прости и упокои душата на Високопреосвещения Врачански митрополит Калиник!

28 декември 2016 19:27, Българска Патриаршия
Опелото на приснопаметния митрополит Калиник

"Богу било угодно в тези пресветли дни, когато цялата Църква живее под знака на радостта от Рождеството на Богомладенеца, да се простим с обичния наш събрат Врачанския митрополит Калиник. С монаха, духовника и архипастиря, посветил целия си съзнателен живот на Христа Иисуса и на мисията на Неговата света Църква, оставяйки ярка диря в историята на своята обична Родина и на родната ни Православна църква. С архиерея, който беше изобилно дарен от Бога с мъдрост и дълголетие и който независимо от бурното и сложно за Църквата и народа ни време, въпреки всички изкушения и изпитания, през които трябваше да преминем заедно, запази своята вярност към църковното единство и не позволи допуснатото поради външни за Църквата стихии разединение да продължава и да се задълбочава" - каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на опелото на новопреставилия се Врачански митрополит Калиник.

Патриарх Неофит пристигна в престолния град на овдовялата епархия заедно с митрополитите от Светия Синод на БПЦ, за да вземе участие в опелото и погребението на приснопаметния митрополит Калиник. Опелото бе отслужено в храм „Св. Николай”, в който архиереят бе и погребан редом със своите предшественици Константин, Климент и Паисий Врачански.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави заупокойното последование, в което взеха участие митрополитите от Светия Синод: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан – наместник на овдовелия Врачански митрополитски престол, Преосвещените епископи Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, а също: игуменът на Бачковския манастир архим. Симон и протосингелът на Видинска епархия архим. Антим. Край ковчега на митрополит Калиник застанаха още представителят на Румънската православна църква ставр. ик. Нелуц Опря и секретарят на Руското подворие в София йером. Зотик, свещенослужители от Врачанска епархия и от други епархии на БПЦ, дошли съборно да отправят молитва за упокоение душата на приснопаметния архиерей.

В надгробното си слово светейшият Български патриарх призова: „нека в този тъжен ден, когато заедно извършваме църковното последование на неговото опело, с едни уста и едно сърце да се помолим на Господа Иисуса Христа да приеме при Себе Си обичния наш владика Калиник, като му прости всяко волно и неволно прегрешение и, като истински любящ наш Отец, му отреди място в небесните селения, където няма никаква болка, скръб и въздишка. Бог да прости и упокои душата на Високопреосвещения наш събрат Врачанския митрополит Калиник, а нас да помилва, защото е благ и Човеколюбец. АМИН!”

Съболезнователно писмо от името на министър-председателя Бойко Борисов прочете директорът на Дирекция „Вероизповедания” при МС Емил Велинов. Топли думи за новопреставилия се архиерей, почти 50 години управлявал Врачанска епархия, произнесоха от името на местната светска власт областният управител г-жа Малина Николова и кметът на града Калин Каменов - кръстен на митрополит Калиник, а от името на клира и миряните на овдовялата епархия старшият епархийски съветник ик. Младен Младенов.

Последва траурен обяд, по време на който Старозагорският митрополит Киприан, който от днес по решение на Св. Синод е и наместник на овдовелия Врачанския митрополитски престол, си припомни как точно на 28 декември през далечната 1998 г. е пристигнал от Старозагорска епархия във Враца и е приет тук от Врачанския митрополит Калиник, който днес - 18 години по-късно изпрати от този свят.

"Строг, но справедлив" - беше най-честото определение за приснопаметния митрополит Калиник, оставил ярки спомени у всички докоснали се до него като човек с ясна и категорична позиция, решителност, силен характер, архиерей със собствен почерк и забележимо присъствие като архипастир, член на Светия Синод, дългогодишен председател на Синодалния Външен отдел, общественик, администратор.

ВЕЧНА И БЛАЖЕНА ДА БЪДЕ ПАМЕТТА НА ВРАЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Воденичаров

 

 

Снимки

Опелото на приснопаметния митрополит Калиник
« предишна новинаследваща новина »