ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе разрязана новогодишната Василопита

01 януари 2017 15:57, Видинска митрополия
Във Видин бе разрязана новогодишната Василопита

На 1 януари 2017 г., когато Църквата отбелязва Обрезанието на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, почита паметта на св. Василий Велики и посреща Нова година, в катедралния храм на Видин, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп, с храмовото духовенство, отслужи Василиева света Литургия.

След светата Литургия бе прочетена благодарствена молитва към Бога, за всички блага, добрини и човеколюбие, които е проявил към верните си раби през изминалата 2016 г., както и бе разрязана новогодишната пита, наречена „Василопита“.

По традиция в деня на св. Василий Велики, още от древни времена се е разрязвала Василопита с паричка, за да се помни и предава едно историческо събитие, чрез което народът на Кесария Кападокийска, по мъдрото молитвено застъпничество на св. Василий, е спасен от езически нашествия, породени от император Юлиян Отстъпник.

Питата бе разрязана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който на онези, които спечелиха паричката, даде и по един достоен подарък – Светата Библия, за благословение, духовна утеха и поощрение в благодатния духовен живот пред Бога.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2hGUO5W

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: монах Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »